péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Környezettudatosságra biztató akció Székelyudvarhelyen

Ha színültig megtelik a városban elhelyezett 9 kupakszív valamelyike, akkor máris összegyűlt 100 kiló műanyag kupak. Egy magáncég és a Székely­udvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) kezdeményezte az akciót, amellyel szélesebb körben lehet népszerűsíteni a környezettudatosságot, ugyanakkor pénzalapot is gyűjtenek további programokhoz. A kupakokat ugyanis eladják.

Színes kupakrengeteg. Nem szemét, ha újrahasznosítják

Mintegy két hónapja indult a Color Metal Kft. és az SZKA közös műanyagkupak-gyűjtő programja, kettős céllal: megelőznék, hogy a PET-palackok dugói szemétként kerüljenek a környezetbe, másrészt a kupakok értékesítéséből egy olyan támogatási alap jön létre, melyből további természet- és környezetvédelmi kezdeményezéseket lehet majd finanszírozni. A város több pontjára kihelyezett nagy méretű, fémvázas szív alakú tárolók közül a Merkúr üzletlánc Bethlen üzlete előtti telt meg a leghamarabb, ennek örömére tegnap a helyszínre hívták a program elindítóit, támogatóit, szimpatizánsait.
Csáki Rozália, az SZKA ügyvezetője elmondta, hogy az RDE hulladékgazdálkodási vállalat veszi át az összegyűlt kupakmennyiséget, amit újrahasznosít, a nyereség úgymond visszakerül az SZKA-hoz. Látványosan és jól követhetően lehet ezáltal az újrahasznosítás fontosságára felhívni a figyelmet, és – mint Nagy Boglárka, a kezdeményező magáncég munkatársa hangsúlyozta – azt szeretnék, ha mozgalommá válna ez a „kupakszíves dolog”.

Fontos megérteni, hogy ha a kupakot az eldobandó palackon hagyjuk, és még ha a PET-eknek kijelölt helyre is dobjuk el, nem jártunk el teljesen környezettudatosan. Ugyanis a kupak valamennyi levegőmennyiséget mindig visszatart a palackban, így nem lehet hatékonyan tömöríteni, hamarabb megtelik a szállítóautó, egy adott mennyiség elszállításához így több üzemanyagra lesz szükség. Ezt már Körösfői Sándor, az RDE igazgatója magyarázta el, aki nagyon örül a Kupakszív akciónak, mert ezen a módon is megvalósulhat a szelektív gyűjtésre való tudatosítás, amely prioritás a cég számára.


Miközben mindezt megbeszélték a jelenlévők, a hulladékgazdálkodási vállalat munkatársai szemeteszsákokba ürítették a sok színes kupakot, és megmérték. 90 kilogramm gyűlt össze, de mivel nem volt teljesen tele a tároló, valószínűleg, hogyha színültig megtelik, pontosan 100 kilónyi kupak gyűl össze.
Az SZKA 2015-ben indított Élhető Udvarhely kezdeményezésébe jól illeszkedő programhoz bárki csatlakozhat. A tárolók forgalmas helyen taláhatók, mindössze meg kell keresni a hozzánk legközelebb lévő Kupakszívet.

Most bárki lehet nagykövet! Várják a szaladva támogatók jelentkezését az SZKA másik népszerű akciójában, a Fuss NEKI! programban. Az adománygyűjtő közösségi sportesemény, amely az udvarhelyszéki civil szervezetek törekvéseihez segít előteremteni a szükséges pénzalapot. Civil szervezetek, adományozók (magánszemélyek, vállalkozások) és önkéntesek vesznek részt az akcióban. A program csúcspontja a közös szaladás lesz a városi parkban. Idén 31 civil szervezet jelentkezett egy-egy projekttel, öten új résztvevők, a többiek nem először gyűjtenek ily módon adományokat. A szervező SZKA eldöntötte azt is, hogy október 13-án minden szervezet 13 futót indíthat a pályán, ezenkívül lehetnek olyan nagyköveteik is, akik nem a helyszínen futják a köröket. A héten elindult a nagykövetek jelentkezése, a nevezési díj 35 lej. Fontos tudni, hogy az adománygyűjtés is kezdetét vette, bármikor fel lehet ajánlani az összegeket a nagyköveteknek a jelentkezésük után. Idén újdonság, hogy nem kizárólag futással lehet adományokat gyűjteni a civil szervezetek számára, hanem le is lehet sétálni a távot, ezzel is hangsúlyozva, hogy ez nem futóverseny, hanem egy közösségi esemény. A program honlapján, a fussneki.ro oldalon már megtalálható az összes részt vevő projekt, innen lehet kiválasztani a legszimpatikusabbat, és az ugyanott megadott módon nagykövetnek jelentkezni. Erre szeptember 19-ig van lehetőség.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb