Környezetbarát és költségkímélő: Direktvetéssel a talajerózió ellen

21

Az Alsó-ausztriai Mezőgazdasági Szakiskola szorgalmazza a direktvetés alkalmazását, mivel az csökkenti az erózió kialakulását. Direktvetés során a vetőmag külön alapozó művelés nélkül kerül közvetlenül a tarlóba.

Talajelőkészítés őszi búza vetéséhez Csíkszereda határában. Lespórolható művelet?

Direktvetési technikák használatát ajánlja a termőtalaj-réteg védelme érdekében az Alsó-ausztriai Mezőgazdasági Szakiskola. A talajok eróziója gyakorlatilag megállíthatatlannak látszik. A szél és a víz évente egy milliméternyit morzsol le a talaj felső rétegéből, amelyből csak mintegy 0,4 milliméter képződik újra – írja a noe.orf.at. Ausztria talajainak kereken a fele van fokozott erózióveszélynek kitéve, különösen a lejtős területeken.
Az erózió fékezésében jelentős szerepet játszhat a direktvetési technika, amely Dél-Amerikából indult el, és Európában is terjed. Ennek lényege, hogy a vetés nem simára elmunkált és a növényi maradványoktól megtisztított talajba történik, így a mag egy úgynevezett „zöld takaróba” kerül, ami nagyrészt megvédi az erózió hatásától. A direktvetésnek további előnyei vannak, például a talajművelésnél és a vetésnél a traktornak és munkagépeknek csak egyszer kell végigmenniük a szántóföldön, és ezzel jelentős mennyiségű üzemanyagot lehet megtakarítani.
– További előny, hogy a gép csak nagyon kis mélységben bolygatja meg a talajt, azaz a szén-dioxid nagy része nem kerül a levegőbe, és a művelet elvégzéséhez jóval kevesebb idő szükséges – hangsúlyozta Josef Rosner, az Alsó-ausztriai Mezőgazdasági Szakiskola igazgatója.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek