Kormánypárti csődület

Több százezres részvétellel számolnak

131

Jó ideje hallani arról, hogy a kormánypárt szándékában állt, áll egy nagygyűlés megszervezése Bukarestben. Időközben olyan értesülések is napvilágot láttak, hogy technikai, illetve szervezési okokból kifolyólag az ország több nagyvárosában is rendeznének ilyen szimpátiatüntetést. Amúgy annak jellegével kapcsolatosan is kiszivárogtak, illetve lábra kaptak többé-kevésbé megbízható értesülések: mikor arról lehetett hallani, hogy a kormánykoalíciót elmarasztaló, illetve annak ténykedése elleni – a megelőző időszakokban lezajlott – tüntetésekkel szembemenő nagyszabású „menetelésekről” lenne szó, mikor pedig arról, hogy a Dăncilă-kormányt támogató nagygyűlésekről, sőt még arról is, hogy a „hagyományos család” kormánypárti megfogalmazását támogató megamegmozdulásról. Most megszületett az érdembeli döntés.

Liviu Dragnea: ismerteti a forgatókönyvet…

Tegnap délelőtt ülésezett a kormánypárt csúcsvezetésének a fóruma, az Országos Végrehajtó Bizottság (CExN), s annak napirendjén a szóban forgó nagygyűlés megszervezésének és lebonyolításának a kérdésköre szerepelt. Arra június 9-én, szombaton 20 órakór kerül sor a kormánypalota előtti Victoria téren, s annak jellegét illetően a következőket tudhattuk meg: az igazságszolgáltatásbeli visszaélésekkel szembeni tiltakozás jegyében szervezik meg a nagyszabású akciót. „Azon visszaélések ellen szerveződik egy nagygyűlés, amelyek már jó ideje, megtörténnek Romániában, egy nagygyűlés azon tényállással szemben, hogy Romániában megkérdőjeleződik a demokrácia és a jogállamiság, illetve keményebben fogalmazva, azok évek óta megsérülnek. Ezt a nagygyűlést azért szervezzük, hogy megmutathassuk, készek vagyunk a végsőkig elmenni annak érdekében, hogy Románia egy demokrata országgá, egy olyan országgá váljon, ahol az állampolgárok szabadságjogai és alapvető jogai tiszteletben tartódnak, úgy ahogy az leírva található Románia Alkotmányában és mindazon nemzetközi egyezményekben, amelyeket aláírt Románia” – hangoztatta a kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea a CExN ülését követően.

Részvételi forgatókönyv
Arra a kérdésre válaszolva, hogy hány személy fog eljönni a nagygyűlésre, szűkszavúan válaszolt: „Néhány százezer”. Hozzáfűzte azt is, hogy a kormánypárt akarata szerint „védelmezni kívánja az igazságszolgáltatást, azokat, akik véghezviszik az igazságszolgáltatást. Az az érdekünk, hogy a romániai bírókat ne érje semminemű befolyásolás olyan intézmények részéről sem, amelyeknek a nemzetbiztonsággal kell foglalatoskodniuk, sem olyan intézmények részéről, akiknek a kivizsgálásokkal kell foglalkozniuk, de csak a törvényes kereten belül, és nem visszaélésszerűen vizsgálódniuk. Olyan feltételek között, amikor is a különböző intézményekből származó emberekből, meg nem választott, illegitim emberekből képződött párhuzamos állam az utóbbi évek során olyanképpen ténykedett, hogy bárki ebből az országból – egy egyszerű állampolgár, egy cég, bármilyen intézményvezető fenyegetetté és terrorizálttá válhatott”. (Ha nem is ebben a megfogalmazásban, de a pártelnök többször is utalt a „párhuzamos államra”, illetve az az jelentette politikai és társadalmi veszélyre.) Az ALDE és annak vezetője, Călin Popescu Tăriceanu esetleges részvételét illetően csupán annyit mondott, hogy „Tăriceanu nem a PSD csúcsvezetője”. Hozzáfűzte továbbá azt is, hogy a kormánypárt összes tagja sem lehet jelen abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ahhoz nincs megadatva a megfelelő logisztikai kapacitás.
A tegnapi munkaülésen eldőlni látszott az is, hogy Bukarestből 15-20 ezer párttag részvételére számítanak, míg a vidéki fiókok vezetői hajlandónak mutatkoztak 2000-től 15 000 főig terjedően felvállalni a fővárosba utaztatás költségeit. Ez azt jelenti, hogy az ország északi és nyugati régióiban található szervezetek 2000-3000 párttaggal lesznek jelen, az ország déli és központi régió mindegyikéből pedig 10-15 ezer „pártkatonát” várnak Bukarestbe. Időközben az is nyilvánosságra került, hogy a kormánykoalíciós partner, az ALDE is népes résztvevővel lesz jelen a szombati nagygyűlésen.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek