Kormányfői ígéretek

Több milliárd euró munkahelyvédelemre

170

Szerda este, a késő esti órákban Orban Ludovic kormányfő váratlanul sajtónyilatkozattal állt elő. Feltételezhetően annak apropóját az jelenthette, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta ama szabályzatot, amely révén gyakorlatba ültetik az úgynevezett SURE programot (az Európai Bizottság munkahelyvédelmi programja). Mondjuk ezt annak okán, hogy a kormányfő nyilatkozatában utalt e program lehetséges romániai vonzataira, ugyanakkor kitért másabb hazai politikai-gazdasági és társadalmi fejleményekre is…

A szerda este elhangzott kormányfői expozé bővelkedett ígéretekben, s az teletűzdelődött számadatokkal is. Ami a szóban forgó programot illeti, Romániának fel kell ajánlania mintegy 400 millió eurós garanciát, s annak ellenében a kormányzati számítások szerint 3 és 5 milliárd euró értékű összegre számíthat. (Amúgy a program keretében felhasznált teljes összeg 100 milliárd euró lesz.) Ebben a kontextusban arra is utalt, hogy az egy héttel ezelőtt beharangozott Románia gazdasági újjáépítési terve keretében „előirányoztunk egy fontos intézkedési csomagot, a munkavállalók és a munkaadók támogatása végett az elkövetkező periódusok során”. Többek között arról van szó, hogy azokon a területeken, ahol a korlátozások érvényben maradnak június 1. után is, a technikai munkanélküliség továbbra is pénzbeli ellentételezésre számíthat, azon tevékenységek esetében pedig, amelyek újraindulnak, egy aktív támogatási intézkedésbe „lépik be”, ami abban testesül meg, hogy az alkalmazott bruttó béréből 41,5%-ig terjedő támogatást átvállal a kormány minden olyan alkalmazott esetében, amely a tevékenységét annak a cégnek a keretében folytatja, ahol a pandémia bekövetkezte előtt is dolgozott. Amúgy a kormány becslései szerint jelenleg mintegy 600 000-re tehető azon személyek száma, akik technikai munkanélküliségben találtatnak, közel 700 000-re tehető azon hazánkfiai száma, akik munkahelyet keresnek, továbbá közel 350 000-re azoké, akik munkaszerződése lejárt, és 300–350 ezerre azok száma, akik külföldről tértek haza és munkahelyet szándékoznak keresni. Mindennek okán azon cégek, amelyek legalább három hónapos időszakra munkahelyet kereső személyeket fognak alkalmazni, a bruttó bér 30%-ig terjedő állami támogatásban (pontosabban uniós támogatásban fognak részesülni). Egyes személyzeti kategóriák (fiatal végzősök, nyugdíjkorhoz közeledő személyek stb.) esetében a szóban forgó támogatás jelentősebb lesz és hosszabb időre fog kinyúlni.

Egyelőre csak szándék…
Minderre vonatkozóan meg kell hozni a gyakorlatba ültetést lehetővé tevő jogszabályokat, akárcsak másabb ígéretekre vonatkozóan is. Ez ezért nyomatékolandó, mert egyelőre több az ígéret és a szándék, mint a konkrétum. Ugyanakkor a meghozott intézkedések egy része is igen nehézkesen ültetődik át a gyakorlatba. Itt van például az agyondicsért IMM INVEST Románia program: május 19-cel bezárólag 57 000 cég fordult a bankokhoz hiteligénylési kéréssel, de azok közül csak 51 esetében került rá az aláírás a hitelszerződésre. A kormány viszont nemigen aggódik, sőt bizonyos statisztikai adatok tükrében elégedettnek tűnik. Erre némi oka lehet, de számolni kell azzal is, hogy a látszat sokszor csal(hat). Soron következő lapszámunkban egyes statisztikai adatok, valamint bizonyos felmérések „törékenységét” próbáljuk meg majd felvázolni.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.