Kormányba várják az RMDSZ-t, a szövetség még kivár

Că­lin Popescu-Tăriceanu, Liviu Dragnea és Kelemen Hunor. Együttműködés van, ennél több még nincs Fotó: Agerpres
103

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE és a szenátus elnöke időszerű­nek tartaná az RMDSZ részvételét a kormányzásban, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nyilatkozata szerint első lépésben azt kell elndönteniük, hogy egyáltalán támogatják-e vagy sem az új kormány beiktatását. Erre január 29-én, közös frakcióülésen kerülhet sor.

Că­lin Popescu-Tăriceanu, Liviu Dragnea és Kelemen Hunor. Együttműködés van, ennél több még nincs Fotó: Agerpres

Időszerűnek tartaná az RMDSZ részvételét a kormányzásban – jelentette ki Că­lin Popescu-Tăriceanu, az ALDE és a szenátus elnöke. Hozzátette: tiszteletben tartja, hogy a szövetség nem kíván belépni a kormánykoalícióba, de várja az RMDSZ küldöttsége és Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök közti tárgyalás eredményét.
„Én korábban is kifejtettem, hogy időszerű lenne az RMDSZ csatlakozása a kormányhoz, elsősorban azért, hogy a magyar etnikumú román állampolgárok érezzék: ők is ennek a népnek, ennek az országnak a részei, ők is osztoznak a felelősségen az ország jó kormányzásáért. De tiszteletben tartom az RMDSZ sajátos politikai megfontolásait, egyedül ők döntenek majd arról, hogy indokoltnak tartják-e a kormányzásban való részvételt. Ha jól értettem az általuk leadott jeleket, nem óhajtják ezt, és természetesen mi tiszteletben tartjuk álláspontjukat” – mondta Tăriceanu.
Az ALDE elnöke hozzátette: a kijelölt kormányfővel való megbeszélés után fog választ kapni arra, hogy van-e a kormányzásban való részvételre utaló szándék az RMDSZ részéről. „Várjuk, hogy tárgyaljanak a kormányfővel. (…) A parlamenti együttműködési megállapodás továbbra is érvényben van” – mondta Tăriceanu.

Kelemen: nincs elköteleződés
Valószínűleg január 29-én, közös frakcióülésen dönti el az RMDSZ, hogy támogatja-e vagy sem az új kormány beiktatását – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök tegnapi, nagyváradi sajtótájékoztatóján. Rámutatott: addig Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel is találkozik a szövetség, akinek meghallgatja a terveit, felteszi kérdéseit is.
„Amíg nem ismerjük a miniszterek neveit, azt, hogy milyen programmal készül a kormánykoalíció, hiba lenne elköteleződni egyik vagy másik oldal mellett. Sem igent, sem nemet nem tudunk mondani” – nyomatékosított az RMDSZ elnöke.
Kelemen Hunor arról beszélt Nagyváradon: az PSD–ALDE koalíciónak ma parlamenti többsége van, ez a többség pedig elegendő az új kormány beiktatásához. A koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodás semmire sem kötelezi a szövetséget – ez csak olyan témákra, tervezetekre terjed ki, amelyekről a politikai alakulatok előzetesen egyeztettek. „Demokrataként elfogadom a 2016-os parlamenti választás eredményeit. Akkor a többség úgy döntött, hogy a szociáldemokratáknak szavaz bizalmat a kormányzáshoz” – tette hozzá a szövetségi elnök. Meggyőződése: értelmes, megfontolt javaslatot kellett volna megfogalmazniuk azoknak a politikai pártoknak, amelyek előrehozott választásokról beszéltek, vagy amelyek az új kormányfő személyében mindenki mást láttak volna, csak nem a PSD jelöltjét. Ehelyett csak üres demagógiával lehetett találkozni – jelentette ki a szövetségi elnök.
„Azt ma nem tudom, hogy jobb vagy rosszabb kormánya lesz-e Romániának. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a kormány kormányozzon is. Az elmúlt időszak egyfajta politikai instabilitást mutat külföld felé is, ami nem jó. 2018 komplikált év, Romániának a 2019-es európai uniós elnökségre is fel kellett volna már készülnie, de ez még nem történt meg” – fogalmazott Kelemen Hunort. A szövetségi elnök a múlt pénteki csíkszeredai küldöttgyűlésen egyébként megjegyezte: ebben a tempóban a PSD-nek még szüksége lesz 5-6 miniszterelnökre 2020-ig.

Pénteken döntenek a kabinetről
A PSD vezetősége egyébként pénteken dönt a Dăncilă-kabinet összetételéről – jelentette be tegnap Liviu Dragnea pártelnök. Dragnea szerint minden tagszervezet, illetve a végrehajtó bizottság minden tagja javaslatot tehet bármelyik miniszterre. A pénteken 11 órakor kezdődő végrehajtó bizottsági ülésen összesítik ezeket, és egyenként szavaznak róluk.
„Ha több jelölt is lesz egy-egy tisztségre, akkor a legnagyobb komolysággal kielemezzük, hogy melyik a legjobb javaslat” – hangoztatta a PSD elnöke a végrehajtó bizottság ülését követően.
A pártelnök szerint a bizottság napirendjén szerepelt még a közbeszerzés törvénye is, amelyet egyszerűsíteni szeretnének. E célból két héten belül munkacsoportnak kell létrejönnie, amely kidolgozza a közbeszerzési eljárásokat leegyszerűsítő jogszabályt, hogy az többé ne akadályoztassa a befektetéseket Romániában.
A kormányprogrammal kapcsolatban Dragnea tegnap elmondta: a ülésen megfogalmazódott néhány javaslat, de nem várhatók jelentős módosítások. A PSD elnöke azt mondta: az ALDE vezetőivel közösen abban állapodtak meg, hogy nem eszközölnek sem több, sem jelentősebb változtatást a kormányprogramon, inkább csak naprakészre igazítják azt, tekintve, hogy néhány határidő időközben elavult.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.