Kórháznapokat tartottak

A tanulás, a találkozás és a beteg iránti szeretet

863

A város egyik legfontosabb tudományos fórumává vált a hétvégén zajlott Csíkszeredai Kórháznapok, hiszen orvosok, egészségügyi szakemberek tartottak tudományos előadásokat, illetve a nagyközönség számára közérthető bemutatókat is. A megyei kórház tevékenységét ismertető és fejlődését célzó rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója pénteken volt a Sapientia – EMTE nagyaulájában.

Diana Păun a kórház tevékenységét méltatja. Hírnevet öregbítenek Fotó: Márk Boglárka

Öröm, hit, hála és szeretet – bevallása szerint ezzel a négy érzéssel a szívében köszöntötte az egybegyűlteket dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere a megnyitón. Mint mondta, kettős céllal szervezték meg a kórháznapokat: a tanuláséval és a találkozás szándékával.
– Bátran jelenthetem ki, hogy a konferenciának köszönhetően van közös jövőnk, és hisszük, hogy a fejlődésünkkel a jóllétünket szolgálja ez a folyamat. Köszönöm az előadók munkáját, és azt a szeretetet, amely nélkül semmit sem lehet elérni. Ilyenkor elég, ha a betegre gondolunk, aki kiszolgáltatott állapotban kerül a kórházba. Lássuk meg benne a szenvedő embert, a keresztet hordozót, és forduljunk felé szeretettel – szólt a kollégáihoz a kórházmenedzser.
Az idei kórháznapok díszmeghívottja Diana Loretta Păun volt, Klaus Johannis államfő elnöki tanácsadója. Mint mondta, öröm volt számára megismerni a kórház küldöttségét, amikor tavasszal a Cotroceni-palotában átvették az intézménynek járó állami kitüntetést. Megjegyezte, hogy a kórház az ott dolgozók elkötelezettségének köszönhetően érte el az eredményeit, amelyek annyira fontosak, hogy az országhatáro-
kon is átívelőeknek kell lenniük.
– Ez az ország kiváló lehetőségekkel rendelkezik, nagyszerű orvosszakemberek és nagy szellemi kapacitással rendelkező fiatalok dolgoznak a romániai egészségügyben, ezzel pedig a csíkszeredai kórház is büszkélkedhet – mutatott rá az elnöki tanácsos, aki beszéde végén emlékeztetett, hogy Csíkszeredában 1851-ben nyílt meg az első kórház, ami azt bizonyítja, hogy az itt élő emberek számára mindig fontos volt, hogy gyógyítsanak.
Őket követően Barti Tihamér megyei tanácsi alelnök, Ráduly Róbert Kálmán polgármester, Korodi Attila parlamenti képviselő, Tánczos Barna szenátor, Tóth László konzul, dr. Svébis Mihály, a kecskeméti kórház igazgatója, Lázár Ede, a Sapientia dékánja, dr. Tar Gyöngyi, az egészségügyi igazgatóság vezetője, Duda Tihamér, az egészségbiztosítási pénztár igazgatója és Barabás Zoltán, az Asszisztensek Rendjének elnöke köszöntötte az ünneplőket.
A nyitónap zárásaként a kórház elismerésben részesítette azon nyugdíjba vonult dolgozóit, akik sokat tettek az intézmény fejlődéséért és jó hírnevének erősítéséért. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ugyanakkor együttműködési szerződést írt alá a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, amelynek köszönhetően a jövőben közös kutatási projekteket folytatnak le.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.