Kórházi alkalmazottak adtak vért

71

A betegek február 11-i világnapja alkalmából a véradás, valamint az egészséges táplálkozás fontosságára hívták fel a közvélemény figyelmét a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottai. A figyelemfelkeltést jócselekedettel is összekötötték: harminc kórházi alkalmazott adott vért, ugyanakkor a speciális étrendre szoruló betegek számára is új lehetőségek nyíltak – közölte pénteken dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser.

Demeter Ferenc tájékoztat. Újabb lépések a jobb kiszolgálás érdekében Fotó: Márk Boglárka

A véradásban orvosok, asszisztensek, adminisztratív munkát végzők, de még sofőrök is részt vettek. A kórházigazgató elmondása szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert egyre nagyobb gondot jelent a ritkább vértípusok hiánya. A cél az lenne, hogy a betegek ne csak a családtagjaikra számíthassanak akkor, amikor vérre van szükségük.

Különleges étrend 95 személynek
A kórház dietetikusa, Szász Hunor a különleges étrendre szoruló betegeknek állított össze hat különbözőfajta diétát.
– Vannak olyan betegségekkel küszködő személyek a kórházban, akiknek nem megfelelő az itt készített étrend minden része. Ez főként az onkológián, az intenzív terápián kezelt betegeket, valamint a gyermekeket érinti. Nekik más étrendre van szükségük, esetenként több gyümölcsre, proteinben gazdag táplálékra. Vannak, akik laktóz- és gluténmentes diétán vannak, de az étrendek között halolaj alapú menü is szerepel – tájékoztatott az intézményvezető.
Mint mondta, 95 személynek készül speciális menü mindennap három hónapon keresztül a Heineken sörgyár támogatásának köszönhetően. A kórházigazgató azt mondta, lehetséges, hogy a támogatási időszakot sikerül meghosszabbítaniuk.

Reményteli, hogy az új miniszter ismeri a szakmát
Demeter Ferenc az újonnan megalakult kormány egészségügyi miniszterének kinevezésével kapcsolatban elmondta, örül annak, hogy a kinevezett miniszternek vannak az egészségügyi rendszerre vonatkozó szakmai tapasztalatai. Sorina Pintea korábban a Máramaros megyei kórházat, valamint az egészségbiztosítási pénztárt is vezette.
– A romániai egészségügy helyzete azért is olyan, amilyen, mert az utóbbi tíz évben 16 miniszter váltotta egymást a tárca élén. Sorina Pintea kijelentette, hogy az ő mandátuma tartós lesz, ezt persze nem tudhatjuk, de bizakodásra ad okot, hogy belülről is ismeri az egészségügyet. Az eddigi nyilatkozataival nagyjából egyet is értek, főként azzal, hogy a regionális jelentőségű kórházak megerősítésén kell a jövőben dolgozni – mutatott rá a csíkszeredai kórház igazgatója. A menedzser szerint szintén az új miniszter javára írható, hogy szorgalmazza a rezidens orvosok helyzetének mielőbbi megoldását, illetve azt, hogy elegendő gyógyszer legyen az országban, ami azt is jelentené, hogy a kórházba kerülő betegeknek nem kellene fizetniük a gyógyszerért.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek