Körforgalom épülne a Székely Károly Szakközépiskola előtt

Tanügyminisztériumi engedélyre várnak

1 118

A Csíki Plázaként ismert volt traktorgyári épület és a Székely Károly Szakközépiskola közötti útszakaszon körforgalmat alakítana ki – a városvezetés által megfogalmazott követelményeknek megfelelően – az a cégcsoport, amely üzletház megnyitását tervezi az egykori ipari létesítményben. A városi tanács pénteki ülésén a testület tagjai jóváhagyták az erre vonatkozó, kiegészített végső határozatot.

Körforgalmat terveznek a majdani pláza elé. Egyenesbe került építkezés?Fotó: László F. Csaba

A szakközépiskola vezetősége, valamint Hargita Megye Tanfelügyelősége is beleegyezett abba, hogy az intézmény udvarának területéből mintegy 338 négyzetmétert „levágjanak”, ahhoz hogy a körforgalmat, illetve a mellette húzódó járdát megépítsék, továbbá új kerítése is lesz az iskolának az említett szakaszon. Ezzel párhuzamosan mintegy 1500 négyzetméteres felületen újraaszfaltozzák az iskola udvarát is.
A Csíki Plázához való lehajtást biztosító körforgalom megépítését teljes mértékben a North Gate Plaza Kft.-ből és a Europe Development Kft.-ből álló cégcsoport finanszírozza. Az építkezés azonban nem indulhat mindaddig, amíg az oktatási tárca nem hagyja azt jóvá. A minisztériumnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a megkeresésre. Amennyiben a szaktárca visszautasítja a kérést, a cégcsoport nem vonhatja felelősségre a városvezetést – áll a tanácsi határozatban. Az önkormányzat egyébként azt is feltételként szabta az üzletközpont építőinek, hogy a majdani kereskedelmi egységekben a vásárlókkal érintkező munkatársaknak tudniuk kell magyarul is kommunikálni.
A városi tanács határozatai között szerepelt a Szentlélek utcai temető – amelyet a város nemrég kapott ügykezelésébe – szabályzója is, továbbá nem lehet többé temetkezni a régi zsögödi, valamint a zsidótemetőben sem. A tanácsi határozatban a temetők nyitvatartási rendjét is meghatározták, ezek szerint mindennap 8 és 17 óra között lehet látogatni a sírkerteket, kivételt képez ez alól mindenszentek napja, amikor 6 és 24 óra között tartanak nyitva a város temetői.
A tanácsosok azt is megszavazták, hogy a Csíkszereda és Madéfalva együttműködéséből létrejövő FOREST Kistérségi Fejlesztési Társuláshoz csatlakoznak. Az együttműködésnek köszönhetően a két önkormányzat biogázüzem létrehozását tervezi európai uniós támogatásból. A céljuk, hogy a szennyvízülepítők iszapját, valamint mezőgazdasági hulladékot felhasználva fűtésre és villanyáram fejlesztésére alkalmas biogázt felhasználó üzemet létesítsenek.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek