Koraszülöttek Napja Székelyudvarhelyen

Lilába öltözött a Haáz Rezső Múzeum

49

Színezzük lilára a várost! Ezt kérte a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja, hogy a koraszülött babákat, gyerekeket nevelő családok nehézségeire, illetve a korai fejlesztés megkerülhetet­len fontosságára irányítsa a figyelmet.

Figyeljünk a korababákra. Figyelemfelkeltő, támogató programok Udvarhelyen

November 17. a koraszülöttek világnapja. Szé­kely­udvarhelyen a Városi Kórház kerítésén már napok óta óriásplakátok hozzák közelebb a járókelőkhöz a problémát, amely országszerte nem kevés családot érint. Székelyudvarhelyen idén 81 korababa jött világra, és ez nem egy nyugodt életkezdés – olvasható az egyik molinón, amelyek alapszíne a lila, azaz a remény színe.
November 15–18. között a koraszülöttek nemzetközi világnapja alkalmából a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársai több városban – köztük Szé­kely­udvarhelyen is – olyan programokkal jelentkeztek, amelyekkel elsősorban a koraszülött kisbabát, gyereket nevelő családok mindennapos küzdelmeiben kívántak segítséget és támaszt nyújtani. Szombaton, a Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjában, a Kossuth Lajos utca 18. szám alatt mintegy 30 család vett részt a játékos közösségi programon, délután pedig a Haáz Rezső Múzeumban Vásárhelyi Enikő szenzomotoros terapeuta tartott előadást Mikor van elég korán, hogy ne legyen túl késő? címmel a korai fejlesztés fontosságáról. Az esemény idejére figyelemfelkeltés, érzékenyítés céljából, a szolidaritást jelképezve lila fénybe öltözött a múzeum. Ugyanakkor szelfiversenyt is hirdettek a program szervezői, arra kérték a túl korán világra jött gyerekek szüleit, vagy azokat a felnőtteket, akik korababaként látták meg a napvilágot, hogy lilába öltözve küldjenek magukról fényképet.
Egyébként nemrég ért véget a Székelyudvarhelyi Közös­ségi Alapítvány (SZKA) és az Udvarhelyszéki Anyák közös, Túl korán érkeztem. Segíts rajtam! című adománygyűjtő prog­ramja is, amelynek során – mint korábban mi is megírtuk – a székelyudvarhelyi kórház újszülöttosztályát a korababák ellátásának színvonalát emelő berendezésekkel való felszerelését kívánják támogatni. Összesen 34 000 lejt gyűjtöttek össze, s mint Csáki Rozália, az SZKA ügyvezetője fogalmazott, hamarosan azt is megmutatják, hogy az egészségügyi szakemberekkel való egyeztetések után milyen eszköz vásárlásával nyújtanak segítséget a túl korán érkező babák számára.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek