Korai még az öröm, de reménykedhetnek a sertéstartók: Kifejlesztették a sertéspestis elleni oltóanyagot

157

Kísérleti tesztek alapján amerikai kutatóknak sikerült megtalálni és vakcina formájában alkalmazni az afrikai sertéspestis ellenszerét. A hír a romániai sertéstartókat is reménnyel töltheti el, hisz a gyógyíthatatlannak gondolt fertőzés miatt hazánkban immár több mint félmillió házi sertést kellett kényszerből leölni. Az állattartóknak megítélt kártérítés több mint 400 millió lejt emésztett fel.

Süldők egy Hargita megyei háztáji gazdaságban. Még megmenekültek a pestistől

Amerikai kutatók oltóanyagot dolgoztak ki az afrikai sertéspestis megfékezésére. Az amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat szakembereinek laboratóriumi körülmények között sikerült egy olyan oltóanyagot kidolgozniuk, amely egyelőre még tesztelés alatt áll, azonban védelmet nyújthat a világszerte óriási károkat okozó afrikai sertéspestis vírusával szemben – írja a thepigsite.com. A világ nagy állategészségügyi kutató intézetei közül többen próbálkoztak vakcinát kidolgozni az Afrikából származó betegség ellen, amely a közelmúltban megtizedelte Kína és több ázsiai ország sertésállományát, jelenleg pedig Európa sertéstartóit és sertéshúsexportőreit tartja rettegésben. A sertéspestissel fertőzött egyedek kezelésére eddig nem volt gyógyszer, a Romániában is óriási károkat okozó járvány megfékezését pedig jelentősen akadályozza, hogy a kórt a vaddisznók is terjesztik. Az új vakcinával végzett eddigi kísérleti eredmények biztatók, mivel a fertőzésnek kitett sertések közül a 28 napos megfigyelési időszakban egynél sem tapasztalták a járvány klinikai tüneteit, sőt a velük közvetlenül érintkező sertések megfertőződését sem. A vakcina nagyobb állományban és üzemi kísérletekben történő tesztelésére még csak ezután kerül sor. A vakcina felfedezése azonban így is óriási előrelépést jelent a járvány eddigi kezeléséhez viszonyítva, amely gyakorlatilag a megfertőzött telepek állományának kényszervágására és megsemmisítésére szorítkozott.
Hazánkban az afrikai sertéspestis 2017 nyarán jelent meg, azóta pedig az országban változó intenzitással ugyan, de újabb és újabb gócpontok jelentek meg. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelenleg több mint hatszáz fertőzési gócpontot tart számon. Idén már – egy Brăila megyei sertésfarm állományának felszámolásával – újabb 26 ezer sertés elpusztításáról döntött az állategészségügyi szakhatóság, így az afrikai sertéspestis megjelenése óta kényszerből leölt disznók száma eléri az 550 ezret, a gazdák számára jóváhagyott kártérítési összeg pedig meghaladja a 400 millió lejt. A fertőzés az ország 41 megyéje közül 36-ot érint: 24 megyében hizlaldákban, illetve háztáji gazdaságokban észlelték a pestis megjelenését, 12 megyében – köztük Hargita megyében – kizárólag vaddisznóknál mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek