Korábbi zárásra köteleztek két bárt

95

Határozott lépésre szánta el magát a Székelyudvarhelyi Pol­gármesteri Hivatal a közbiztonság javításának érdekében. Két szórakozóhelyet köteleztek arra, hogy éjjel egy órakor zárjanak be, ezek azok, amelyek az utóbbi időszakban erőszakos események helyszínei voltak. Ugyanakkor hamarosan a városlakók is kifejthetik véleményüket arról, hogy mit gondolnak, meddig kell a vendéglátóegységeknek nyitva tartaniuk.

Mokka Kávéház. Hétvégén nem tarthat hajnalig nyitva Fotó: Asztalos Ágnes
Mokka Kávéház. Hétvégén nem tarthat hajnalig nyitva Fotó: Asztalos Ágnes

Arra kötelezi a polgármesteri hivatal a Broadway Pubot, valamint a Mokka Kávéházat, hogy két hétig, az elmúlt hétvége és március 6-a közötti időszakban éjjel 1 órakor zárjanak be. A döntéssel kapcsolatos átiratokat az állami rendőrséghez is elküldték, amely egyébként 30 napos teljes bezárást akart életbe léptetni mindkét vendéglátóegység esetében.
A többi szórakozóhely esetében egyelőre a korábbi szabályozás marad érvényben, amely szerint téli időszakban a bárok éjjel 3, a vendéglők pedig 4 óráig tarthatnak nyitva, amennyiben kifizették a tovább-nyitvatartási díjat a polgármesteri hivatalnak. Azok a helyek, amelyek hetente legalább két alkalommal éjjel is működnek, napi 25 lejt kell fizessenek, amelyek csak időszakosan, egyszeri alkalommal tartanának tovább nyitva, 100 lej kifizetése ellenében tehetik meg – tájékoztatott Bálint Attila, a hivatal sajtóreferense.
Eközben a helyi rendőrség egy, a törvényes jogszabályokat kiegészítő működési javaslatot készít elő. A javaslat többek közt tartalmazni fogja, hogy minden 100 vendég után hány biztonsági őrt javasolnak a rend fenntartása érdekében. A továbbiakban pedig közvélemény-kutatást végeznek, megkérdezik a városlakókat arról, hogy szerintük meddig kellene az éjszakai vendéglátóegységeknek nyitva tartaniuk.
Több ízben elhangzott, hogy igény lenne a helyi rendőrök éjszakai munkájára is. Egyelőre ehhez kevesen vannak, de amint a jelenleg 17 fős alakulat 32 főre bővül, lehetővé válik a 24 órás szolgálat, illetve a fokozott jelenlét a fiatalok által gyakran látogatott szórakozóhelyek környékén – közli a polgármesteri hivatal. Mint korábban írtunk róla, a városban elhelyezett 28 térfigyelő kamera felvételeit is a helyi rendőrség figyeli.
A közbiztonság kérdése vezető témává vált az udvarhelyi közbeszédben. Nemcsak a helyi politikai erők, hanem a civilek is erőteljesebb fellépést várnak a hatóságoktól ezen a téren, korábban ennek az igénynek egy 22 aláírással ellátott nyílt levélben is hangot adtak.
Bunta Levente polgármester elismerte, hogy lépéseket kell tenni a nyugodtabb, biztonságosabb környezetért.
– Széles körben konzultáltam, mindenhonnan megerősítést kaptam, hogy lépéseket kell tennünk. Nem szeretnék félrerakott ügyeket és mellébeszélést. A székelyudvarhelyiek eredményeket várnak. Ez mindannyiunk elvárása is, és ezért hozunk ilyen és ehhez hasonló rendeleteket – hangsúlyozta a téma kapcsán a székelyudvarhelyi városvezető.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek