Kopjafát állítottak

Az elesettek sírjait gondozók tiszteletére

56

A Gyergyószentmiklós határában 1944 szeptemberében lemészárolt székesfehérvári katonák sírjait bátor asszonyok gondozták, akkor is, amikor ez tiltott volt. Tiszteletükre kopjafát szenteltek tegnap a Gac-oldali emlékhelyen. A megemlékezésen elhangzott, a felszegi édesanyák, nagymamák nem hagyták, hogy a hősök emléke feledésbe merüljön. Az eseményhez kapcsolódóan hétfőn kiállítás nyílt Gyergyószentmiklóson, Székesfehérvárról érkezett az első világháború hősei előtt tisztelgő tárlat.

Kopjafát szenteltek a Gac-oldali emlékhelyen Fotó: Nagy Levente

Ecsettel a békéért címmel az I. világháború centenáriumához kötődő festményeket bemutató tárlatot nyitottak meg hétfőn a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában. A 43 festményt Székesfehérvárról hozták el, az alkotásokat készítő művészek között magyarországiak és határon túli alkotók is vannak. A festményeket úgy válogatták ki, hogy azok minél inkább kötődjenek Erdélyhez, valamint az innen hajdanán hadba küldött alakulatokhoz. A kiállítást dr. Görög István székesfehérvári nyugalmazott ezredes nyitotta meg.
Tegnap a Gac-oldalban szerveztek megemlékezést. Mint ismert, 1944. szeptember 7-én hajnalban a székesfehérvári Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred 159 hazát védő katonáját mészárolta le egy betörő szovjet előőrs ezen a helyen. Bár 1990-ig nem volt szabad megemlékezni róluk, mindig voltak olyan bátor felszegi asszonyok, akik a sírokat gondozták, gyertyát gyújtottak, virágot vittek. Tiszteletükre most kopjafát állítottak Gyergyó­szentmiklós és Székesfehérvár polgárai Gyergyószentmiklós önkormányzata, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete támogatásával.
– Fejet hajtani gyűltünk össze a felszegi édesanyák, nagyanyák titkon végzett kegyeletápoló tevékenysége előtt – mondta Nagy Zoltán polgármester. – Nem ismerték az elesett katonák szüleit, feleségét, kedvesét, gyermekeit, de sorstárként tudták, hogy ugyanolyan érző lélek sajog bennük a szeretett gyermek, társ, apa elvesztésének örökké pótolhatatlan fájdalma miatt – fogalmazott a városvezető.
A székesfehérvári vendégek részéről Deák Lajosné önkormányzati képviselő szólt az egybegyűltekhez, háláját fejezte ki azoknak a gyergyói asszonyoknak, akik a székesfehérváriak fiait eltemették, sírjukat ápolták.
– A lelkekben soha nem lesz határ, ígérem, hogy minden erőmmel azon dolgozok, hogy a Gyergyószentmiklós és Székesfehérvár közötti együttműködés gyümölcsözzön – mondta.
A most állított kopjafát egyébként Kisné Portik Irén néprajzkutató javaslata alapján a szárhegyi Gáll Csaba fafaragó készítette, a márványtáblát és feliratozást pedig Jakab Gyula ajánlotta fel. A megemlékezés zárásaként a kegyelet koszorúit helyezték el az új emlékműnél.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.