Kopjafaavató és dísztanácsülés

A nagy elődökre emlékeztek Gyergyóditróban

978

A mai kor emberének rá kell ébrednie, hogy még jobban ápolja a nagy elődök emlékét – hangzott el tegnap Gyergyóditróban, ahol a falunapok részeként dr. Csiby Andor helytörténeti szakíró, jogász emlékére kopjafát avattak, majd az ezt követő dísztanácsülésen post mortem díszpolgári címet adományoztak Salamon Alajos néhai ditrói plébánosnak, gyergyói főesperesnek.

Baróti László Sándor plébános vette át az elismerést. Köszönet Fotó: Kertész László

Sokan összegyűltek a ditrói Ifjúsági parkban, hogy a dr. Csiby Andor emléke előtt tisztelgő kopjafaavató ünnepségen részt vegyenek. Az eseményen az 1960-ban elhunyt helytörténeti szakíró leszármazottai, unokái is részt vettek, de a jelenlévők között tisztelhettük Csiby Andor lányát, a százéves Gizi nénit is, aki könnyeivel küszködve mondott köszönetet az esemény létrehozóinak.

Múzeumalapító, monográfus
A kopjafa faragója, Petres Lajos részletesen ismertette alkotását, majd Csiby Andor rokonai, leszármazottai is felszólaltak, köszönetet mondva, és történeteket idézve fel a néhai szakíróról, aki többek között az 1952-ben megalakított gyergyószentmiklósi múzeum első igazgatója volt. Mint munkássága méltatásában elhangzott, Borszék és Gyilkostó monográfiája is az ő munkáját dicséri, a Ditróról írt kéziratos monográfia azonban eltűnt a gyergyószentmiklósi katolikus plébániáról.

Díszpolgár lett Salamon Alajos néhai főesperes
Az avatót követő dísztanácsülésen Puskás Elemér polgármester köszöntötte a jelenlévőket, külön kiemelve Bátaszék, Budajenő és Kamut testvértelepülések képviselőit. Ahogy az lenni szokott, díszpolgári címet is átadtak az eseményen, amelyet ezúttal post mortem Salamon Alajos egykori ditrói plébánosnak, gyergyói főesperesnek ítéltek oda. Ilyés Attila tanító méltatásában rámutatott, ha a helyi kis templomból a Szent Antal-kápolnán keresztül lépünk ki, akkor az ajtó fölött többek között azt olvashatjuk: „Újíttatott Salamon Alajos plébános úr – 1881.”
– Ez a név még gyermekkoromban beivódott az emlékezetembe, mert oda jártunk hittanórára, és gyermekként azt is tudtam, hogy nem mindenkinek kerül fel a neve a templom falára. Időközben a név feledésbe merült, de amikor elkezdtem kutatni Ditró oktatásának történetét, rájöttem, hogy ez az ember nagyon sokat tett a községünkért – fogalmazott méltatásában, majd Salamon Alajos papi hivatásának és munkásságának főbb állomásait ismertette, többek között kiemelve: az ő esperessége alatt, 1879-ben merült fel a ditrói nagytemplom építésének gondolata, a terveket azonban nem tudta befejezni, mert 1888. április 14-én elhunyt.
A díjat Baróti László Sándor jelenlegi ditrói plébános vette át, megjegyezve, amikor egy papot kitüntetnek, az egyházat és az Úrjézust is elismeréssel illetik.

Könyvbemutató az ünnepi ülésen
A dísztanácsülésen bemutatták Csibi Barta András egykori tanár könyvét, amely dr. Csiby Andor életét és munkásságát, illetve a község felszegi oktatásának történetét részletezi. A szerző rámutatott, a kötet visszaemlékezéseket is tartalmaz, amelyből ízelítőként néhányat fel is olvasott.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek