Könyvtárak a minőségért

86

Könyvtárak a minőségért címmel indította kétnapos tudományos-szakmai konferenciáját a Kájoni János Megyei Könyvtár. A rendezvény idén a VI. Székelyföld Napok programsorozat része volt. A szervezők szándéka az elmúlt időszak tapasztalatainak megosztása, jó gyakorlatainak és újításainak bemutatása volt.

Mit takar a könyvtári szolgáltatások minősége – ennek a témának a kibontásával kezdődött el a könyvtárosok szakmai konferenciája. Okos Rigó Ilona kolozsvári nyugdíjas könyvtáros szerint ebben a kérdésben nagyon fontos a minőség és mennyiség helyes arányának megtalálása.
– Harmincnyolc éves könyvtárosi munkámat, amelyet végig szeretettel és nagy lelkesedéssel végeztem, mindig beárnyékolta a hónapok végén a statisztikai adatok esedékes elkészítése, a mennyiségi kötöttségek, amelyek nem feltétlenül a szakmai minőséget követik, inkább a látogatottsági számokra korlátozódik – fejtette ki az előadó.
A Kájoni János Megyei Könyvtár munkaközössége egyetért a kolozsvári könyvtáros felvetésével, Kopacz Katalin igazgató szerint ugyanakkor nem tekinthetnek el a statisztikai adatok fontosságától, hiszen az intézmények fenntartói ennek alapján ítélik meg a könyvtári szolgáltatások minőségét.
– Ezért alakultak ki az évek során az új könyvtári feladatok, amelyek egyre nagyobb célcsoportokat szólítanak meg: a rendezvények szervezése, az új könyvtárhasználati szokások, mint az online-információkeresés, online könyvtárhasználat. A társadalom ugyanakkor ma már azt is elvárja a könyvtártól, hogy közösségi térként működjön – sorolta a Kájoni János Megyei Könyvtár tapasztalatait Kelemen Katalin.
Az új igényekhez igazodva a megyei könyvtár fokozottan figyel az online szolgáltatások és adatbázisok fejlesztésére, megújította honlapját és a közösségi oldalakon is jelen van.
– A honlapunkon a felhasználók előjegyezhetnek könyveket, valamint otthonról, elektronikus úton is meghosszabbíthatják a kiadványok kikölcsönzési idejét – ismertette a legfrissebb fejlesztéseket Kelemen.
A megyei könyvtár hosszú távon fontosnak tartja az online elérhető, regionális ismereteket tartalmazó szolgáltatások létrehozását, ezért több új felület elindítását készítette elő, mint a Hargita megyei helyismereti adatbázis vagy a Hargita megyei személyiségek lexikonja.

[box type=”shadow” ]Alig egy hónapig lehet még szavazni

Alig egy hónapig tart még a szavazás a megyei könyvár által elindított Az év olvasmánya Hargita megyében című olvasást népszerűsítő programban, ezt követően az intézmény eredményt hirdet a klasszikus és kortárs kiadványok között.
– Azt szeretnénk, ha az olvasók az elmúlt egy-két évben olvasott könyvek közül szavaznának az év olvasmányára, eddig több mint kétszázan és főként online osztották meg velünk véleményüket, várjuk tehát továbbra is a szavazatokat – mondta lapunknak Kelemen Katalin könyvtáros.
A megyei intézmény munkatársa szerint vannak még olyan vidéki könyvtárak, ahol nem összesítették a programba beérkezett szavazatokat és nem jelentették azokat a Kájoni János Megyei Könyvtárnak.
– Ezeket a szavazatokat is összesítjük majd, illetve megszólítjuk az iskolás korosztályt is, akik ilyenkor, tanév elején csoportosan is meglátogatják könyvtárunkat – részletezte Kelemen. A szavazáshoz minden 14. életévét betöltött személy csatlakozhat, a megyei könyvtár honlapján megtalálható szavazólapon külön egy klasszikus és egy kortárs kiadványt is megjelölhetnek az érdeklődők.
– Eddig főként a fiatalok és a középkorosztály csatlakozott a programunkhoz – tudtuk meg a könyvtárostól.
Kelemen Katalin szerint az eddigi szavazatok alapján a klasszikus magyar írók közül nagyon népszerű Jókai Mór és Gárdonyi Géza, míg az idősebb korosztályból sokan választották Vass Albert valamelyik könyvét kedvenc olvasmányukként. A kortárs magyarok közül többen jelölték meg Dragomán Györgyöt, a világirodalmi alkotók közül pedig sokak kedvence Emily Brontë és Jane Austen.
– Várjuk továbbra is olvasóink szavazatait akár online a honlapunkon, akár személyesen a könyvtárban. A program november 15-én zárul, az eredményeket pedig decemberben ismertetjük – szögezte le Kelemen.[/box]

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.