Könyvekről, szakmáról

127

A Hargita Népe Kiadó gondozásában legutóbb megjelent kötetek rövid bemutatójával, valamint a szerzőkkel való beszélgetéssel folytatódott tegnap nap ta Megye Tanácsának kö­zös jubileumi rendezvénysoro­zata. A megyei könyvtárban ezzel egy időben fotókiállítás nyílt néhai fotóriporterünk, a nyolc éve elhunyt Nagy P. Zoltán munkáiból.

Kozma Mária, Daczó Katalin, Balázs Lajos, Kovács Hont Imre, Sarány István, Ádám Gyula, Ferencz Imre, Kristó Tibor és Cseke Gábor Fotó: László F. Csaba

A megye és lapja létrejöttének 50 éves évfordulója alkalmából szervezett programok tegnap a Kájoni János Megyei Könyvtárban folytatódtak. Kilenc hargitás szerző beszélgetett az újsággal való kapcsolatáról, a hivatásáról, valamint az általa jegyzett kötetről.
Az egybegyűlteket Kelemen Katalin, a könyvtár munkatársa köszöntötte, egyben méltatta a Hargita Népét és elődjét, a Hargitát, rámutatva a lap tájékoztatásban, dokumentálásban való kiemelkedő szerepére.
Az ezt követő beszélgetést főszerkesztőnk, Sarány István moderálta. A szerzők közt egykori munkatársakat (Ferencz Imrét, Kristó Tibort), jelenlegi munkatársakat (Daczó Katalint, Kovács Hont Imrét) és külső munkatársakat, visszatérő szerzőket (Ádám Gyulát, Balázs Lajost, Cseke Gábort, Kozma Máriát) köszöntött, de a közönség soraiban is helyet foglaltak a napilap egykori meghatározó újságírói, valamint mostani kollégák.
Az első körkérdés azt firtatta, hogyan kerültek kapcsolatba a szerzők a lappal, illetve mit jelent hargitás szerzőnek lenni. Elhangzott a lap életpályákat végigkísérő szerepe, kordokumentációs jellege, a szerzők hivatástudata, a megtiszteltetés, a munka iránti rajongás, a közszolgálatiság.
Második körben ki-ki a saját kötetéről beszélt. Szépirodalmi, tudományos, valamint sajtóműfajban publikált kiadványokról értekeztek, amelyek többnyire az elmúlt két esztendő folyamán, a Hargita Népe Kiadó gondozásában jelentek meg.
Sajátos színfoltja volt az eseménynek a Hargita Kalendáriumokból berendezett kiállítás, ahogyan újságalapító fotósunk, a néhai Nagy P. Zoltán fotóit bemutató tárlat is.
A rendezvénysorozat ma zárul a Hargita és a Hargita Népe mindekori munkatársainak találkozójával.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek