Könyvbemutató Gyergyószentmiklóson: A természet mint irodalmi téma

67

Panigay Róbert novelláskötetét mutatták be szerdán a Gyer­gyó­szentmiklósi Városi Könyvtárban. Az érdeklődők ez alkalommal a Hargita Kiadóhivatal által megjelentetett Székely Könyvtár legfrissebb köteteit is kézbe vehették.

Új kötetekkel bővült a Székely Könyvtár sorozat                                                                          Fotó: Lázár Hajnal

A Székely Könyvtár sorozat 79. kötetét mutatták be Gyergyószentmiklóson, mely Panigay Róbert válogatott novelláit tartalmazza. A kiadványról Borsodi L. László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélt. Elmondta, a 2012-ben indult Székely Könyvtár sorozat célkitűzése, hogy felmutassa a régió kulturális értékeit, helyet adjon a Székelyföldön született, itt élő szerzők műveinek, s fontosnak tartotta, hogy Panigay Róbert halász-vadász novellái is bekerüljenek. A 2015-ben elhunyt orvos szenvedélyének tekintette a vadászatot és az írást is. Borsodi L. László úgy fogalmazott, a vadászlét alapját képező ember-, állat- és törvénytisztelet, a vadorzók erkölcsileg és büntetőjogilag elítélhető magatartása, illetve a természet örök rendje iránti csodálat irodalmi témaként szolgált számára. Ezen keresztül fogalmazta meg gondolatait az emberről, a világról. A kötetben 17 novellát olvashat az érdeklődő.
Házigazdaként Bajna György újságíró arról beszélt, hogy 1969 és 1979 között a Salamon Ernő Irodalmi Kör ülésein 40-50 irodalomszerető vitatkozott, volt közöttük tanár, közgazdász, orvos is. Az orvosok közül pedig két alkotó is jeleskedett, Kercsó Attila és Panigay Róbert. A könyvbemutató jó alkalom arra, hogy Panigay Róbertre emlékezzenek nosztalgiával és örömmel.
– Több volt, mint a kör tagjai­nak mindig szerény, szolgálatkész barátja, több volt a kedves mesélőnél, körön kívül is ontotta érdekesnél érdekesebb történeteit abból a világból, amihez mi akkor is, ma is alig konyítottunk valamit – mondta Bajna.
A találkozón jelen lévők a Hargita Kiadóhivatal által megjelentetett Székely Könyvtár legfrissebb köteteit is kézbe vehették, megvásárolhatták.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek