Könyvbemutató a megyei könyvtárban: Iochom Zsolt beváltott ígérete

66

Serdülőként megfogadta Iochom Zsolt, hogy harmincéves korára megjelenik az első verseskötete. Másfél évtizeddel ezelőtt tett ígéretét beváltotta: tegnap este mutatta be Cseke Gábor író, költő, szerkesztő a Csókszereda című verseskötetet.

Elsőkötetes szerzőként mutatkozott be tegnap a csíkszeredai közönségnek Iochom Zsolt. A Csókszereda című kötet előzményeiről, versírásról és versmondásról, fotózásról beszélgetett a szerzővel Cseke Gábor költő, író, közíró szerkesztő a csíkszeredai Kájoni János Megyei könyvtárban szervezett könyvbemutatón.
A csíkszeredai médiafogyasztók többsége Iochom Zsoltot fotóiról ismerik, no meg gyakran látni szavalni különböző rendezvényeken. Azt azonban kevesen tudták – főként a virtuális közösségi térben barangolók szereztek róla tudomást –, hogy Iochom Zsolt verset is ír. A tegnapi bemutatón Cseke Gábor kérdéseire válaszolva elmondta, hogy kamaszévei végén megfogadta magának: 30 éves korára megjelenik az első verseskötete. Erről azonban megfeledkezett, mindaddig, amíg két évvel ezelőtt rá nem talált arra a füzetére, amelyben a régi verseit őrizte, abba jegyezte fel ezt a fogadalmát is.
A most megjelent verseskötetben mindkét szenvedélyének – a versírás és a fotózás – lenyomata látható: a könyvben 120 vers kapott helyet, ezeket 30, általa készített fotó illusztrálja.
„Haza- és istenszeretetről, boldogságról és annak kereséséről, szerelemről, csalódásról és csalódottságról, de aktuális témákra is reflektáltam” – fogalmazta meg a szerző a Csókszereda című könyv előszavában.
− Esti hobbinak mondhatom az írást: a nap végén papírra vetem azokat a dolgokat, amelyek bennem kavarognak – emelte ki Iochom Zsolt, a Csókszereda szerzője.
A könyv címe véletlen elírásnak köszönhető: a szerző minden versét keltezte, megjelölve a keletkezés helyét és időpontját. Egy ilyen keltezésbe csúszott be az elírás: Csókszereda lett a Csíkszeredából. Éppen találó cím egy verseskötetnek – jegyezte meg a szerző.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek