Könyvbe öltözik Csíkszereda

KAF–Sebő különlegességgel nyit a Csíkszeredai Könyvvásár

804

Mozifilmek, neves kortárs szerzők, könyvesstandok, gyerekfoglalkozások, képzőművészeti kiállítások, borkóstolók, rendhagyó irodalomórák – ez a kínálatfüzér jellemzi a május 10–13. között zajló Csíkszeredai Könyvvásárt. A különlegességekből és a programkínálatból nyújtunk ízelítőt olvasóinknak.

A 2018-ban harmadik kiadását megérő csíkszeredai könyves esemény fő helyszíne az elmúlt évhez hasonlóan az Erőss Zsolt Aréna. Amint azt a főszervező Csíkszeredai Városháza már az éves programajánlójában is megfogalmazta: „A rendezvény nevében és tartalmában megújulva, gazdag programkínálattal, Csíkszeredai Könyvvásárként fogadja a látogatókat”. A multimédiás és olvasóbarát koncepciót pedig maga a program tanúsítja. A könyvvásár idén filmes ráhangolással kezdődik a Csíki Moziban május 8–9-én, olyan animációs és családi animációs filmek vetítésével, mint a Dániel András meséje alapján készült Egy kupac kufli, a Tasnádi István ifjúsági regénye alapján készült A kőmajmok háza, vagy a Dragomán György regénye alapján készült A fehér király dráma.
Május 10-én, csütörtökön, a délelőtt folyamán Rendhagyó irodalomórák lesznek a város általános és középiskoláiban a könyvvásár neves meghívottaival, köztük – amint azt lapunkban már februárban megírta – a közkedvelt Dragomán György–Szabó T. Anna író-költő házaspárral. A nyitányban, 13 órától a Sebő együttes koncertezik kimondottan a gyerekeknek – ez a program ingyenes.
A könyvvásár színes és gazdag programja mellett viszont újdonság az eddigi csíkszeredai könyvfesztiválokhoz képest, hogy mind a filmvetítésekre, mind az esténként a sportarénában helyet kapó esti koncertekre belépőt kell váltani a helyszínen, vagy elővételben a bilete.ro oldalon. Ezzel kapcsolatosan a szervezők életbe léptetik az Egy könyv – Egy koncert nevű megoldást is, amely szerint az 50 lejes érték feletti könyvvásárlásokért ingyenesen vehetünk részt az esti koncertek valamelyikén.
Az ünnepi megnyitó este 8 órakor kezdődik az Erőss Zsolt Arénában, és ezt a Sebő együttes újabb koncertje követi. Ugyanígy, belépőt kell váltanunk majd pénteken a Sárik Péter jazz-zongorista és Luiza Zan jazzénekes közös fellépésére, illetve szombaton a Role együttes esti koncertjére. Ezen felül külön belépővel juthatunk be a borkóstolókra is.

Amikor a költő is énekel…
Amint azt megtudtuk, a könyvünnep szervezésével kapcsolatosan tavaly év végén konzultált a csíkszeredai könyvkiadókkal is a Csíkszeredai Városháza, és az eseménynek idén könyves partnere is van: a Gutenberg Könyvkiadó, Nyomda- és Könyvesbolt, illetve a Bookart Kiadó. A programok pedig a sportarénában két helyszínen is várnak bennünket: a küzdőtéren levő pódiumon, valamint a folyosón kialakított Fodor Sándor-teremben. Május 10-én mindenképp jó lesz arra mennünk, hiszen a nyitónapot szinte teljes egészében végigkíséri a Sebő együttes jelenléte, zenéje.
A nyitónap egyik érdekessége egy zenés könyvbemutató: a Gutenberg Kiadó által megjelentetett Árdeli szép tánc című könyv a Kovács András Ferenc és Sebő Ferenc által jegyzett szövegeket tartalmazza, és amint azt Tőzsér László kiadóvezetőtől megtudtuk: a Kürti Andrea illusztrációival készült „hangzó könyv” bemutatóján magát a költőt is hallhatjuk dalolni, miként az a könyv-ínyencséghez mellékelt CD-n is hallható.

Iskolásokra, gyerekekre figyelnek
A csütörtöki programból tallózva: a délután 5 órakor kezdődő interaktív gyermekfoglalkozáson a madarak és fák napja kapcsán Macalik Kunigunda biológustól tanulhatnak a kicsik. A Fodor Sándor-termet 17.30-tól Kozma Mária író avatja fel, a Könyvbolondok – Könyvek kótyavetyén című kötetével, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó szerzőjével Sarány István szerkesztő, a Hargita Népe főszerkesztője beszélget. Érdekesnek ígérkezik 18 órától a Vida Gábor-találkozó is.
Pénteken délelőtt 10 órától az arénában Kürti Andrea Gutenberg Kiadónál megjelent rajzaiból nyílik kiállítás. Déli kezdéssel ugyanitt Albert Homonnai Emőkének a Fazakas Ildikó által illusztrált Lencsi könyve című gyerekkönyvvel ismerkedhetünk meg.
A szombat délelőtti kínálatból könyvkötésből és interaktív papírszínházi előadásból is válogathatunk gyerekeinknek. Pontban délben az Evilági zenekart hallgathatjuk, amely Varró Dániel mondókáit hozza el, természetesen megzenésítve. 13.30-tól Balázs Lajostól kérdezhetünk a Nyergestető – A Lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője könyve kapcsán.
Az Új Kriterion Galéria ad otthont szombaton 16 órától egy Dragomán György, Részegh Botond, Szabó T. Anna hármas beszélgetésnek, a Bookart Kiadó Éjbeomlás kötete kapcsán. Az arénában ezalatt történelmi témájú kiadványt és mesekönyveket mutatnak be, majd 18 órától az arénában újból találkozhatunk Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel, a Ketten és külön című estjükön.
Vasárnap délelőtt mondókázással várja a 0–4 éveseket az arénában kialakított Gyereksarok, majd mesés hangszerbemutató, utána pedig kifestős munkafüzet-bemutató és meditáció lesz gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak.
A részletes programot a szereda.ro honlapon, valamint az Origo programfüzetben teszik közzé.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek