Könyvajánló

53

George Orwell reflektorfényt méltán kiérdemelt 1984 című regénye a hatása alá keríti a gondolkodó embert, eléri, hogy megfogalmazódjon bennünk kérdések egész sorozata, mint: Sikerülhet-e betörnie a diktatúrának a másként gondolkodókat? Mennyire képes egy rendszer uralni minden gondolatot és tettet, és milyen hatással van ez az emberi kapcsolatokra?
Tehát, „Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából”. Az 1984 disztópia, amely egy totalitárius rendszert mutat be Winston Smith szemszögéből, aki a Külső Párt tagja, a feladata pedig, hogy megmásítsa a könyvek, újságcikkek, egyéb nyomtatott anyagok tartalmát, annak megfelelően, ahogy azt éppen az adott nap politikai helyzete megkívánja, viszont kételkedni kezd a Párt által diktált elvekben. A cselekmény során elénk tárulnak a drasztikus politikai elvek, az egyén teljes elnyomása, akinek még a gondolatai sem szabadok. A helyszínt, Óceániát a Nagy Testvér uralja, aki mindent lát/hall és önkényesen alakítja az ember teljes valóját, vagy törli ki a létezést teljes egészében. „A háború: Béke, A szabadság: Szolgaság, A tudatlanság: Erő” – ez a groteszk jelmondat, amelyet Winston elutasít, és kétségeit csak tetézi a Juliával kialakult szerelmi kapcsolata, hisz a szerelmet is megveti a Párt, ezért, logikusan, nagymértékben hozzájárul a lebukáshoz.
A regényt olvasva egyik legszembetűnőbb, napjainkban is létező gond, az Újbeszélnek nevezett nyelvváltozat, amely a meglevő szavakat elveti, elidegenítve az embert a gondolkodástól. Ez a mestermű nem hiányozhat a könyvespolcunkról, ugyanis olyan aktuális problémákat, kérdéseket is rejteget, amelyek – ha észrevesszük – teljes valónkat éberségre készteti.

Gál Szilvia
A cikket teljes terjedelmében a Hargita Népe március 21-i számában olvashatják.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek