Konténerkórházzal bővült a megyei kórház

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház udvarán létrehozott konténerkórházzal, az ott elhelyezett húsz ággyal bővül az egészségügyi intézmény úgynevezett kórházi tamponzónájának a kapacitása. Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tamponzóna egyfajta gát, amely megvédi a kórházat attól, hogy bekerüljön a koronavírus-fertőzés.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház főépülete előtt felállított konténerkórház húsz ággyal bővíti a kórház tamponzónájának kapacitását – hangzott el az egészségügyi intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján. 

− A tamponzóna megvédi a kórházat a koronavírusos-fertőzéstől, és a sürgősségi esetek vagy más betegségben szenvedő személyeket is biztonságban tudhatunk ezáltal. Amikor a koronavírusos betegek száma rohamosan megnőtt, jobbnak láttuk, hogy a kórházban levő tamponzónát kihozzuk az épületből, és külső konténerházakat hozzunk létre erre a célra – indokolta Konrád Judit a konténerkórház létrehozását. 

A moduláris kórtermek ideiglenesen kerültek a kórház tulajdonába, egyéves bérleti szerződést kötöttek, amely szükség esetén hosszabbítható. Mint megtudtuk, a konténerkórház havi bérlésének a díja háromezer euróba kerül, míg az oda- és visszaszállításáért összesen 21ezer eurót kell fizetni. 

− A megyei tanács minden olyan támogatási igényt kiemelten kezelt, amelyet a kórház vezetése kért. Mivel kórházfejlesztési terveink vannak és stabilabb épületeket szeretnénk építeni, ezért az ehhez hasonló moduláris kórházakat csak deiglenesen béreljük – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A létrehozott kórtermek növelik a kórház befogadóképességét, illetve ideiglenes helyet biztosít azoknak a betegek számára, akiknek még nem állapították meg a pontos diagnózisát. 

− Örömömre szolgál, hogy elmondhatom: Hargita megyében a koronavírusos megfertőződések száma csökkenő tendenciát mutat. Vigyázzunk egymásra és tartsunk ki az oltásig. Remélem, hogy nem esnek sokan az oltással kapcsolatos álhírek áldozatául és megbíznak a hatóságok szakértelmében – mutatott rá a félretájékoztatásban rejlő veszélyekre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

 

Helyesbítés

Mint utólag kiderült, félrevezető lehet, ezért helyesbítjük a november 17-i lapszám címoldalán megjelent címet, mely szerint ritkán fertőződnek meg a gyermekek a koronavírussal. Az interjúban megszólaló gyermekorvos, dr. Gergely Orsolya pontosított: nem mondható az, hogy a gyermekek ritkán fer­tőződnek meg, a tény az, hogy ők is megfertőződnek a koronavírussal, de egyrészt, mivel körükben kevés tesztet végeznek, erre legtöbbször nem derül fény, másrészt pedig ők többnyire tünetmentesen vagy minimális tünetekkel vészelik át a fertőzést.

 

Ajándék a kismamáknak és babáknak

November 17-e a koraszülöttek világnapja, amelyet évről évre megünnepelnek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti és újszülöttgyógyászati osztályán is. Kedden lufik és a babák fotóiból készített nagyméretű plakát került ki az osztály előterébe. A szülészeti osztályon lévő kismamák és újszülöttek ajándékokat kaptak a Nestlé Nutrition jóvoltából. Átyin Katától és csapatától az újszülöttgyógyászati osztály ismét kapott a koraszülötteket segítő horgolt polipokat, a világnapra ezúttal 30 Koripot küldtek. A Nutricia cég is küldött ajándékot, pici nadrágokat, bodykat és lufikat adtak, amellett pedig két, híres koraszülötteket bemutató plakátot is küldtek. Ugyancsak kedden érkezett meg a Salvați Copii Alapítvány újabb adománya az egészségügyi intézménybe, ezúttal 500 csomagot küldtek, amelyek babaápoló készítményeket és higiéniai termékeket tartalmaznak. A koraszülöttek tiszteletére kedden este lilával világították meg a kórház épületét. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020. január 1-je és október 31-e között 1160 baba született, közülük 97-en voltak koraszülöttek, világszinten pedig minden tizedik baba érkezik korábban. (HN-információ)