Konszenzus van, cselekvés lesz

Európai nagyragadozó platform

165

Medveügyben a populáció szabályozása, a tudományos kutatások folytatása és a megfelelő tájékoztatás a legfontosabb tennivalók. Legalábbis erre a következtetésre jutott a Hargita Megyei Tanács keretében működő tájgazdálkodási munkacsoport. Az uniós finanszírozású projektben résztvevő különböző társadalmi és érdekcsoportok képviselő konszenzusra jutottak a tíz legfontosabb teendőt illetően.

Benke József vadász és Demeter László biológus. Közeledő álláspontok

Demeter László biológus, a munkacsoport vezetője a Hargita Népének elmondta: a projekt újdonsága, hogy míg korábban a központi szakértői csoportok foglalkoztak a nagyragadozók és emberek közötti konfliktus kérdésével, most a leginkább érintett célcsoportok – a kárvallott gazdák, a vadásztársaságok, a vadgazdálkodók, a környezetvédők – bevonásával keresték a lehetséges megoldásokat a fennálló problémára.

Már tudják, mit szeretnének
A január óta működő munkacsoport által összeállított legfontosabb tevékenységi listán a fent említettek mellett a kármegelőzés hatékonyságának a növelése, továbbá a vadásztársaságok és gazdák érdekeinek képviselése is szerepelt. Ezek mellett szükségét látják annak is, hogy biztosítsák a medvék élőhelyét, azaz lehetőleg visszafogják a terepmotorozást ezeken a területeken.
Demeter László kérdésünkre elmondta: most, hogy az érintettek konszenzusra jutottak az alapvető kérdésekben, hozzálátnak a részletes tervek, javaslatok kidolgozásához, ugyanakkor ehhez a munkához uniós és hazai finanszírozási lehetőségeket keresnek. Egyébként egy héttel ezelőtt az Európai Unió nagyragadozós platformjának plenáris ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának tagja és Demeter László is részt vettek, ahol a székelyföldi, Hargita megyei nagyragadozók, kiemelten a barna medve és az ember együttélésének európai uniós forrásokból való támogatását kérték.

A projekt célja itthon és az Unióban
Valeria Salvatori, az uniós projekt koordinátora korábban a Hargita Népének elmondta: a projekt célja, hogy a nagyragadozók menedzsmentjén javítson Európa néhány kiválasztott pontján, mivel nagyon sok helyen konfliktusok alakulnak ki a helyi lakosság, a nagyragadozók és a társadalom egyes csoportjai között.
Az Európai Bizottság (EB) által megrendelt program célja olyan helyi fórumok kialakítása, ahol az érdekelt társadalmi csoportok közösen keresik a választ az együttélésre ezekkel az állatfajokkal.
Mint arról korábban beszámoltunk, a program Hargita megyei részének célja együttműködéseket és beavatkozásokat megtervezni és kivitelezni az érdekelt felek részvételével, a mi esetünkben a legproblémásabb nagyragadozóval, a medvével való konfliktusok csökkentésére. A jelenlegi program keretet ad ehhez az önszerveződéshez, a helyi nagyragadozó platform működéséhez, és bizonyos tevékenységeket finanszírozni is tud, tehát nem marad meg a tanácskozás, beszélgetés szintjén.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek