Konstancaiak látogatása

92

A Székely termék mozgalommal ismerkedett és a gazdaszövetkezeteket látogatta meg az a tízfős küldöttség, akik kétnapos látogatásra érkeztek a Konstanca megyei Cumpăna községből. A kapcsolat Antal István János Konstanca megyei RMDSZ-es képviselő közbenjárásával jött létre. A küldöttségben konstancai vállalkozók, gazdálkodók és a Mezőgazdasági Egyetem professzora, Sonea Cosmin is részt vett.

Múlt szerdán fogadták a vendégeket a csíkszeredai megyeházán, ahol Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vi­dékfejlesztési Egyesületének igazgatója ismertette a Székely termék mozgalmat. Két nap alatt számos helyet meglátogattak, így a szépvízi Csengő tejfeldolgozó üzemet, Vacsárcsiban a gazdasszony-konyhát, Csíkdánfalván Bálint László húsfeldolgozó üzemét, Gyer­gyó­te­ke­rő­patakon Bálint Attila sajtkészítő műhelyét, Csomafalván a gazdasszony-konyhát, január 11-én pedig a székelykeresztúri tejfeldolgozó üzemet.
A cumpănai küldöttség szerint a Székely termék mozgalom és a gazdaszervezetek működése, tevékenysége egyedülálló az országban. Márton Istvánt és csapatát arra kérték, hogy az itteni jó példákkal segítsék a Konstanca megyei község gazdáit. A további együttműködés érdekében partnerkapcsolatot alakít ki a Vidékfejlesztési Egyesület a községgel. Márton István elmondta, ismertették velük a szövetkezetek megalakításának lépéseit, bemutatták a szükséges iratokat, illetve beszámoltak programjaikról – Mintagazda, Kiskertész stb. –, amelyek mintájára hasonlókat indítanának Cumpăna községben.
A Hargita megyeieket meghívták a tavasz folyamán tartandó cumpănai falunapokra, ahol bemutatják a Székely termékeket, illetve a Konstanca megyeiek azt is felajánlották, hogy biztosítanak üzlethelyiséget, ahol állandóan árusíthatják a Székely termékeket – számolt be a megyei tanács sajtószolgálata.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.