2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Könnyítést kérnek a tárcától

Folyamodvánnyal fordul a tanügyi tárcához Görbe Péter főtanfelügyelő. Ebben a leépítendő állások számának csökkentését kéri, vagy legalább azt, hogy adjanak időt az átszervezésre.

Tárgyalás a tanügyi leépítésekről. Egyelőre nem előre mutató
Tárgyalás a tanügyi leépítésekről. Egyelőre nem előre mutató

[dropcap]A[/dropcap] Bányai János Szakközép­iskolában ült hétfőn dél­előtt tárgyalóasztalhoz Gör­be Péter főtanfelügyelő azokkal az intézményvezetőkkel, akik aláírták a tanfelügyelőséghez küldött, a sürgősen végrehajtandó le­épí­tések elleni tiltakozásként benyújtott beadványt. Rajtuk kívül több udvarhelyszéki középiskola, általános iskola és napközi igazgatója is eljött a tanácskozásra. Görbe mellett jelen volt Waczel Ferenc személyzeti ügyekért felelős tanfelügyelő, illetve Bunta Levente polgármester, Benedek Árpád Csaba alpolgármester és Karda Emese, a városháza gazdasági igazgatója is részt vett a beszélgetésen.
Az iskolaigazgatók lehetetlen követelésnek tartják a tan­ügyminisztérium kisegítő személyzet csökkentéséről szóló elvárását. Az időnként indulatossá váló tegnapi tanácskozáson kiderült, főleg a bentlakást is működtető iskolák, illetve a napközi otthonok igazgatói gondolják azt, hogy ha teljesítik a minisztérium elvárásait, megbénul a működésük.
A közel 30 jelen lévő intézményvezető közül többen kifogásolták azt is, hogy magukra hagyja őket a tanfelügyelőség az utasítás kivitelezésében. „Emberek elbocsátásáról van szó, ennek a lépésnek következményei lesznek, ki vállalja majd a felelősséget?” – tették fel többen is a kérdést.
Görbe Péter főtanfelügyelő kijelentette: ők maguk sem értenek egyet a rendelkezéssel, de meg kell oldani a helyzetet. Ezzel együtt nyitottan fogadta a véleményeket, a kérdéseket. A találkozó végén elmondta: egy folyamodványt küld a szaktárcához, amelyben összefoglalja az igazgatók által megfogalmazott problémákat, sajátos eseteket. Ehhez kéri a vezetők segítségét, hogy objektíven és ésszerűen megindokolva magyarázzák meg, milyen posztoktól nem tudnak megválni. Ugyanebben a beadványban kérni fogja, hogy ha mégsem lehet elkerülni a létszámcsökkentést, akkor legyen lehetőségük fokozatosan, több lépcsőben megtenni azt. Ez a haladék lehetőséget adna az ésszerűbb, átgondoltabb átszervezésre.
Görbe Péter azt is elmondta, hogy helyi szinten az önkormányzatok is segíthetnek, ha kis mértékben is, de könnyíthetnek a tanintézmények helyzetén. Példaként az étkeztetésben dolgozók, a kapusok, éjjeliőrök munkáját hozta fel, ezen a területeken találhatnak jó megoldásokat a polgármesteri hivatalok. Erre az udvarhelyi vezetés részéről érzett is fogékonyságot, fogalmazott a főtanfelügyelő.
Bunta Levente polgármester ezt meg is erősítette, mint mondta, „hasznos munkamegbeszélésen vagyunk túl, az önkormányzat kész az együttműködésre a probléma kezelésében”.
Reménykedik a beadvány sikerében Tótharsányi Éva, a Zsibongó napközi vezetője. Náluk négy személyt kellene leépíteni őszig, így jó dolognak tartja, hogy legalább a főtanfelügyelő nem zárkózik el a tárgyalásoktól, és az önkormányzat is megoldásokat keres.
– A megoldás nehezen körvonalazódik. Lenne értelme egy ilyen vitának, ha nem szorítana annyira az idő – mondta el Péter Edit, a Villanytelepi Napközi Otthon igazgatója. Neki három és fél állást kell megszüntetnie szeptember elsejéig. Vagy a dadák számát csökkenti drasztikusan, vagy bezárja a konyhát – tette hozzá.
Hargita megyében összesen 161 kisegítői állást kell megszüntetni, ez a 125 tanintézmény közül 89-et érint valamilyen mértékben. Van egyébként olyan iskola is, ahol majdnem 20 leépítést kell foganatosítani. Székelyudvarhelyen a tanácskozásnak otthont adó Bányai János Szakközépiskolából kell a legnagyobb számban elküldeni embereket.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb