Konkrét megvalósításokra hajtanak

Projekt a fenntartható városi közlekedésért

57

Háromnapos tapasztalatcse­ré­re és munkamegbeszélésre ér­ke­zett egy háromtagú buda­pes­ti csoport, amelynek tagjai a szé­kely­udvarhelyi polgár­mes­teri hivatal fejlesztési és ur­ba­nisz­tikai osztályának mun­ka­tár­saival közösen közle­ke­dés­ter­vezési projektek megva­ló­sí­tásán dolgoztak.

A magyarországi szakemberek számos jó példával rukkoltak elő Fotó: Nagyálmos Ildikó

A munkamegbeszélésen többek között bemutatták az Átfogó Stratégiai Tervek készítése Fenntartható Városi Köz­lekedésért programot. Jakab Attila városmenedzser kiemelte: Szé­kely­udvarhely számos olyan alternatív közlekedést támogató projekthez csatlakozott az elmúlt időszakban, amelyek az autósközlekedésre próbálnak hatékony választást kínálni a lakosságnak.
– Udvarhely esetében két síkon beszélhetünk közlekedésről: az egyik a városi, akár biciklis-, akár tömegközlekedés, a másik pedig az udvarhelyszéki közlekedés, amely szorosan összefügg a várossal. Az elkészült mobilitási tanulmány a város belső közlekedését vizsgálta a CHESTNUT program keretében, ugyanakkor elkészült egy másik tanulmány is, amely kiterjed a város határain kívülre is. Bízunk abban, hogy a jelenleg elbírálás alatt lévő 15 millió eurós pályázat sikeres lesz, ami konkrét megvalósításokat hoz a városi úthálózat fejlesztésében – fogalmazott Jakab Attila városmenedzser.
A zuglói csapat (Merker Viktor projektmenedzser, Erdős Zoltán belső mobilitási szakértő, Radics Miklós külső mobilitási szakértő) a környezeti terhelés csökkentését célzó projekt megvalósításaként egy, az említett kerületben található tér lezárásának lehetőségeit vizsgálta. Kéthetes próbaidőszakot tartottak, amelynek során azt nézték, hogy Zugló lakosai hogyan viszonyulnak a tér újfajta használati lehetőségeihez. Az egyik legnagyobb hozadéka a folyamatnak az úgynevezett PÁ+PUSZI (kiss and go) zónák kialakítása, amely lehetőséget nyújt a szülőknek, hogy a gyerekeiket biztonságosan elvigyék az oktatási intézményekhez, viszont tiltja a hosszas megállást az említett helyeken.
A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal fejlesztési és urbanisztikai osztályának munkatársai (Puskás Emese, Hadnagy Zsuzsa, Fazakas Botond és Csáki Gergely) projektje a kadicsfalvi városrész kerékpárosúton történő hatékony becsatlakozását szorgalmazza a városi kerékpárútvonalba. A most elkészült megvalósíthatósági tanulmány révén kiszélesedett Székelyudvarhely mobilitási terve, amelyet ha elfogad a helyi önkormányzat, akkor lehetőség nyílik akár külső források bevonásával megépíteni azt.
A DUNA Transznacionális Együttműködési Program Átfogó Stratégiai Tervek készítése Fenntartható Városi Közlekedésért programban Zugló és Szé­kelyudvarhely mellett tizenhárom város vett részt az Európai Unió több országából.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek