2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Konferencia és kiállítás állattartóknak

Agrárkonferenciát, szarvasmarha-­kiállítást szerveznek Gyer­gyó­újfaluban. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a mezőgazdaság fontosságára, va­lamint aktuális kérdésekben tájékoztatni a gazdákat. A falunapi programokba illesztették a rendezvényt, a szervezésre pályázaton nyert uniós támogatást a község.

Szarvasmarha-kiállítás már volt Újfaluban. Idén több településről érkeznek gazdák állataikkal
Szarvasmarha-kiállítás már volt Újfaluban. Idén több településről érkeznek gazdák állataikkal

[dropcap]N[/dropcap]agyszabású rendezvénysorozatra készülnek jövő pénteken Gyergyó­új­fa­lu­ban, az idei falunapok programjait agrárkonferencia és állatkiállítás színesíti.
– Újfalu mindig híres volt arról, hogy sokan tartottak állatot, mezőgazdaságból élt a közösség, és ez ma is húzóágazat, így a mezőgazdaság témája most is nagyon aktuális, főként mivel az országban igen nagy a káosz e téren – mondta Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere a rendezvény időszerűségét emelve ki.
Hozzátette, a gazdák válaszút előtt vannak, kérdés, hogy tejtermelés mellett maradjanak vagy áttérjenek húsmarhatenyésztésre, juhokkal vagy disznókkal foglalkozzanak inkább, a községvezető szerint a konferenciasorozat ebben a helyzetben szeretne útmutatást, segítséget nyújtani az érintetteknek. A rendezvényen elismert szakemberek tartanak majd előadásokat többek között fiatal gazdáknak szóló lehetőségekről, pályázatokról, törvényekről, egyéb tudnivalókról, emellett pedig állatorvosok is jelen lesznek. A résztvevők kérdéseiket is feltehetik az előadóknak.
A konferencia mellett szarvasmarha-kiállítás is lesz. Az Újfalvi Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke, Lázár Ákos elmondta, állatkiállítást már nyolc éve szerveznek, ez alkalommal azonban a korábbiakhoz képest jóval nagyobbra tervezik, hiszen a Gyergyói-medence több településéről várnak gazdákat, igen szép állatállomány lesz megtekinthető. A kiállításon három kategóriában értékelik majd a benevezett nyolc évnél fiatalabb szarvasmarhákat, a fődíj odaítéléséről a közönség dönt, a nyertes gazda egy törzskönyvezett 5 hónapos üszőt vihet haza, melynek értéke megközelítőleg 3 ezer lej. Az elnök kiemelte, a polgármesteri hivatal által felajánlott díjjal szeretnék felhívni a gazdák figyelmét arra, hogy hosszú távú befektetésként érdemes törzskönyvezett állatot vásárolni és tartani.
Az önkormányzat a helyi szarvasmarhatartók egyesületével valamint Hargita Megye Tanácsával közösen szervezi az eseményt, melyre pályázat útján 25 ezer euró uniós támogatást is nyertek. A program pénteken 12 órakor kezdődik.
A gyergyóújfalvi falunapok egyébként július 2–4. között várja változatos programmal, koncertekkel a község lakóit, környékbelieket és vendégeket.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb