2021, március 7, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Konferencia diákelőadásokkal

Változatos témákban hallgathatott előadásokat a szombati III. Gyergyói Diákkonferencia közönsége. A fiatalok előadásait szakmai zsűri értékelte.

Fotók: Nagy Levente

 

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont a kutatókat tömörítő Gyergyói Szemle Egyesülettel partnerségben és a Communitas Alapítvány támogatásával idén harmadik alkalommal szervezett diákkonferenciát. A megnyitón Dániel Botond szervező elmondta, a találkozás és a párbeszéd helye a rendezvény.
– A konferencia célja, hogy a gyergyói fiatalok egymást jobban megismerjék, tudomást szerezzenek egymás szakmai munkájáról, s ezáltal később akár együttműködések is létrejöjjenek közöttük – fogalmazott. Ugyanakkor az egyetemisták elhelyezkedését is segíteni szeretnék azáltal, hogy kapcsolatokat építenek közöttük és a helyi szervezetek, intézmények, vállalkozások vezetői között, akiket szintén meghívtak a rendezvényre. A meghívó ugyanakkor a középiskolásoknak is szólt, akik a pályaválasztás kapcsán szerezhettek hasznos információkat. Dániel Botond szerint a diákkonferenciának olyan hozadéka is megmutatkozott, amire korábban nem is gondoltak: az előző évben előadó fiatalok közül többen részt vettek az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián, mások pedig sikeresen jutottak be ösztöndíjprogramokba.


Az előző évhez képest idén több témában tartottak előadásokat. Plenáris előadással kezdődött a program, a folytatásban pedig három szekcióban tartottak előadásokat. A társadalom- és gazdaságtudományok szekcióban olyan témákról értekeztek, mint az erdélyi könnyűzenei fesztiválok, a gyergyószentmiklósi szociális szolgáltatások nemzetközi kapcsolatai, az erdélyi magyar humoristák. A segítő szakok szekcióban többek között a gyergyószentmiklósi serdülők dohányzási szokásainak vizsgálata, a képernyő előtt töltött idő hatásai, a középiskolában dolgozók munkahelyi elégedettsége volt téma. Az újdonságnak számító műszaki és természettudományi szekcióban önvezető autókról, számítógép által összeállított matematikai feladatokról volt szó.
Az előadásokat szakmai zsűri értékelte, így a fiatalok hasznos visszajelzést is kaptak arra vonatkozóan, hogy mi az, amit jól csináltak, s mi az, amin javítaniuk kell még. A legszínvonalasabb előadásokat pénzjutalommal is díjazták.

Nagy Levente

Kapcsolódó cikkek:

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Továbbra is karanténkötelesek a Magyarországról Romániába érkezők

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba...

Legfrissebb