2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Komposztnap Csíkszentmártonban

Tematikus bemutatókkal, gyermekprogramokkal, koncerttel várták az érdeklődőket Csíkszent­máronban a szombaton tartott komposztnap szervezői. A kora téli időjárás ellenére érdeklődőben nem volt hiány a jó hangulatú szabadtéri rendezvényen.

Nem fogadta kegyeibe az időjárás a csíkszentmártoni komposztnap szervezőit és vendégeit. A környező hegyekben lehullott hó hidege és a helyszínen szemerkélő eső nem tette ideálissá a szabadtéri esemény megszervezésének körülményeit, ám a járványtani rendelkezések miatt más mód nem adódott erre. A Sasfészek Kézműves Udvarra ellátogatók állták a sarat (szó szerint), és a rendezvény délelőtti és délutáni programjain is benépesült a kert gyerekekkel, szülőkkel, érdeklődőkkel. Az esemény szorosan illeszkedett a korábban Csíkszeredában megszervezett komposztálásról szóló alkalmak sorába, melyet a Határátlépők Egyesület szervezett. A Határátlépők a csíkszentmártoni rendezvényhez is szívesen csatlakoztak társsszervezőként.

– Ezeknek a rendezvényeknek a figyelemfelhívás, a komposztálás köztudatba való beemelése, példamutatás és a vele kapcsolatos alapvető ismeretek átadása a célja. Potyó Judit szeptemberben keresett meg minket a csíkszentmártoni komposztnap és a komposztáló szépségverseny ötletével, melyet a Sasfészek Kézműves Udvarral közösen szerveznek a Határátlépők. A tegnapi esemény célja az volt, hogy a gyerekek már egészen kiskorban megismerkedjenek a komposztálással, annak hasznával, előnyeivel, illetve az avarégetés káros hatásaival. Például megtudhatták, hogy a falevél- és ágkupac alatt telelnek a sünik, ezért is tilos az égetése ilyenkor – mondta a Hargita Népe érdeklődésére Rusz-Ajtony Eszter, az egyesület képviselője.

Gazdagítani a talajt

A nap folyamán tematikus előadásokat is meghallgathattak a látogatók. Györgypál Enikő a kiskerti komposztálás „hogyanját” járta körül és fogalmazta meg a gyerekek számára is érthetően a komposztálás alapelveit. A Határátlépők Egyesület vezetője felhívta a figyelmet a háztartási szemétbe kerülő hasznos anyagokra, amelyek komposztálás által a kert talaját gazdagíthatják. Mint rámutatott: a mezőgazdasági termelésre használt termőtalajok szervesanyag-tartalma egyre inkább csökkenőben van. „A talajképzési és -javítási módszerek közül a komposztálás az egyik leghatékonyabb és hosszú távon az életet szolgáló megoldás” – fogalmazott. Györgypál Enikő előadása során a komposztálás gyakorlati lépéseit, a megfelelő arányok betartását is szemléltette a jelenlévőknek. Rusz-Ajtony Eszter a beltéri gilisztakomposztot mutatta be, amely a tömbházlakók számára lehet megoldás a lebomló hulladék kezelésére. Elhangzott az is, hogyan állítható össze egy komposztálóedényt, mi mire való benne, hogyan érdemes a gilisztákat etetni.

Ringató foglalkozás a szentmártoni őszben

A gyerekek sem unatkoztak

Az előadások között zenés, játékos Ringató gyerekfoglalkozást tartott Tímár Karina néprajzkutató, aki a szervezésből is kivette a részét. 

– Olyan programot igyekeztünk összeállítani, amelyet a legkisebb totyogóstól a legidősebb kendős néniig mindenki élvezhet, és tanulhat belőle. A legfőbb cél, hogy megmutassuk, hogy a komposzt nem valami büdös, rothadó szemétdomb, hanem hasznos, magas tápértékű dolog – hangsúlyozta a foglalkozásvezető, szervező.

A komposztnapon mindenki megtalálhatta a neki való elfoglaltságot. A gyerekek kézműveskedhettek, kipróbálhatták a Határátlépők idén készült társasjátékát, a Kerti Kalandot, de volt berendezve fotósarok, homokozó helyett levelező is a legkisebbek nagy örömére. A napot a sepsiszentgyörgyi Folker Együttes koncertje zárta az Eszes Gyurka és az ezmók meselemez bemutatójával.

Komposztáló szépségverseny

A Határátlépők Egyesület és a Sasfészek Kézműves Udvar komposztálást népszerűsítő, őszi kampányában csíki komposztáló szépségversenyt hirdetett. A saját komposztról készült fényképpel az érdeklődők egészen november 15-ig tudnak jelentkezni a versenyre.

Csíkszék legszebb, leghasznosabb, legkülönlegesebb lakossági komposztáló díjáért civilek, cégek, önkormányzatok, közintézmények is jelentkezhetnek a kinti vagy benti komposztjukról készült fényképpel. Az esemény Facebook-oldalán található a jelentkezési űrlap, amely kitöltése után a megadott e-mail-címre legalább három fényképet kell küldeni a komposztról. 

A fotók felkerülnek a Határátlépők Egyesület Facebook-oldalára, ahol december 1-jéig lehet majd „lájkolni” és a legtöbb szavazatot kapott komposzt nyeri meg a szépségversenyt. A díjazottak különböző kertészkedésre hasznos felszereléseket és vásárlási utalványokat vihetnek majd haza. 

− A komposztáló szépségverseny célja, hogy jó példát mutassunk és népszerűsítsük a komposztálást, főleg most, amikor az ősz beálltával a lehulló levelek és kerti zöldhulladék okozta gondot sokan komposztálás helyett égetéssel oldják meg, amivel nemcsak a saját, de a környezetük egészségét is veszélyeztetik – mondta lapunknak Rusz-Ajtony Eszter, a Határátlépők Egyesület tagja. 

 

Szilágyi Dalma-OrsolyaFarkas Endre

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb