Komolyan veszik a pestisveszélyt

Megyeszerte ellenőrzésekre készül az állategészségügy

443

Hargita és a szomszédos megyékben még nincs baj, de azt akarják, hogy ne is legyen. A sertéspestis megelőzése érde­kében épp ezért átfogó ellenőrzési kampányt indít a fülszámozatlan, vagy törvénytelenül árusított, szállított sertések kiszűrésére a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Ládában szorongó malacok. Csak ellenőrzött farmokról ajánlják Fotó: Domján Levente

Megyeszerte átfogó ellenőrzési kampányt indít a jelöletlen, fülszám nélküli vagy illegálisan vásárolt, a hatósági engedélyek nélkül más megyékből behozott sertések kiszűrésére az állategészségügyi hatóság – tájékoztatta tegnap lapunkat dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. A főállatorvos kifejtette, a háztáji sertésállomány, valamint az állatok szállításának fokozott ellenőrzésére a járványtani helyzet, azaz a sertéspestis terjedésének megelőzése érdekében van szükség. Hozzátette, az óvatosság annak ellenére is indokolt, hogy a Romániában eleddig észlelt két – a Szatmár és a Tulcea megyei – fertőző góc meglehetősen messze van a Hargita megyei gazdaságoktól.
– Elsősorban a sertéstartóknak, de azoknak is, akik a jövőben sertést kívánnak vásárolni, felhívjuk a figyelmét, hogy csakis fülszámozott, állategészségügyi nyilvántartásban szereplő állatot vegyenek, illetve bocsássanak áruba. A bejegyzett sertések állategészségügyi állapotát a körzeti állatorvos igazolni tudja. Be nem jegyzett, fülszámozatlan, papír nélküli állatot a kereskedőktől, más megyékből származó állományból senki se vásároljon, ugyanis ezeknek sem az eredete, sem az egészségi állapota nem igazolható – figyelmeztet a főállatorvos.
Ladó Zsolt arra kéri az állattartókat, hogy jobban figyeljenek állataikra: ha állományukban gyanúsan viselkedő, étvágytalan vagy lázas egyedeket látnak, haladéktalanul értesítsék a körzeti állatorvost.
– A pillanatnyi járványtani helyzet a gazdák és a hatóság részéről is nagyobb odafigyelést követel. Hargita megyébe és a környező megyékbe még nem érkezett el a fertőzés, pestismentesek vagyunk, és azt akarjuk, hogy azok is maradjunk. Mivel átfogó ellenőrzésekről van szó, a társhatóságok segítségét is igénybe vesszük. Hétfőn a megyei tanács, a prefektusi hivatal, a csendőrség, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a környezetvédelmi őrség és a környezetvédelmi ügynökség képviselőivel is találkozunk, a megbeszélés témája pedig a járványtani helyzet, a sertéspestis megelőzése. A társszervek segítségét kérjük ahhoz is, hogy az állatszállító járművek rakományát és kísérődokumentumait a hatósági állatorvosok ellenőrizhessék – tette hozzá Ladó doktor. A közúti ellenőrzések, valamint a sertéstartó gazdaságok fokozott felügyelete meghatározatlan ideig tart. Az ellenőrzések mindaddig folytatódnak, amíg azt a járványtani helyzet megköveteli – szögezte le a megyei főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.