Komoly erőfelmérő előtt áll az FK Csíkszereda

Első ligának megfelelő anyagi háttérrel, illetve játékosállománnyal rendelkező alakulatokkal kell felvegye a versenyt az FK Csíkszereda labdarúgócsapata, amely minden kétséget kizáróan fennállása legnehezebb idényére készülhet. Kezdés a korábbi első ligás, ám ezúttal az oda való feljutásra nem jogosult Gloria Buzãu lesz, idegenben.

Nagy feladat elé néz az FK Csíkszereda a soron következő idényben

Némi huzavona után, ám végül 20 csapattal kezdődnek a labdarúgó második liga küzdelmei. A szaksajtó hét nagy favoritról szól, akiknek játékosállománya, illetve anyagi háttere vetekszik sok első ligás alakulatéval. A hét között nincs ott az FK Csíkszereda, amely egyértelmű célja a másodosztályban való bentmaradás.

Millió eurós költségvetések
Ha ránézünk a második liga mezőnyére, akkor több olyan alakulat neve bukkan fel előttünk, akik korábban meghatározó csapatai voltak a román első osztálynak. Elég csak a két kiesőre, a Concordia Chiajnára vagy a Dunărea Călărași-ra gondolni, ám nem ők a nagyágyúk, hanem a Bukaresti Rapid, a Petrolul Ploiești, a Kolozsvári U, az FC Argeș, az Aradi UTA vagy épp a Konstancai Farul. Ezeknek a nagy hagyománnyal rendelkező kluboknak is köszönhetően a leggazdagabb és legintenzívebb másodosztályra van kilátás az elmúlt évekhez viszonyítva. A ligában részt vevő klubok összköltségvetése több mint 20 millió euró, amelynek nagyobb részét értelemszerűen a fent említett csapatok teszik ki. Példaként említhető – legalábbis egyes sajtóinformációkra alapozva –, hogy a Rapid 2,3 millió, a Petrolul, az U 2-2 millió, az UTA 1,2 millió, az Argeș, a Călărași, a Farul 1-1 millió euróból gazdálkodik.
Az említett csapatok többségének az átlagnézőszáma ráadásul nagyobb, mint az első ligás klubok 60-70 százalékának. És hogy az FK játékosainak a dolgát tovább nehezítse, vannak köztük igencsak magyarellenes szurkolói csoportok. Elég csak a Kolozsvári U-ra vagy a Rapidra gondolni.

A Rapid a favorit
A fogadóirodáknál máris lehet tippelni, hogy ki nyerheti meg a második ligát, illetve ki az, aki még esélyes lehet erre. Itt hat csapat van az élmezőnyben, a hetediknek már 250-szeres szorzó jár. A legesélyesebbnek a Rapidot tartják 4,5-ös szorzóval, majd jön az U 5-tel, a Petrolul 6-tal, az Arges 6,5-tel, a Călărași 7-tel, az FK Csíkszereda volt trénere – Bálint László – által dirigált UTA pedig 7,5-tel. A hetedik helyre rangsorolt Farulnak már 250-szeres a szorzó, míg a további csapatok szorzói fantáziakategória.

Luceafãrul helyett Energeticianul
Ahogy az várható volt, nem múlt el úgy a szezonkezdet, hogy ne legyen visszalépő csapat. Igaz, a Román Labdarúgó Szövetség nagyon gyorsan intézkedett ezen, ami azt feltételezi, hogy a háttérben már régóta folytak tárgyalások. A Nagyváradi Luceafărul ugyanis szerdán jelentette be, hogy nem tudja vállalni a második ligás tagságot, anyagi gondokra hivatkozva. Pontosabban: a helyi önkormányzattól nem kapnak elegendő támogatást. Azon nyomban helyet is cseréltek a legutóbbi idényben a harmadik ligába visszasorolódott ACS Energeticianullal. A két csapat között pedig szoros kapcsolat van, hiszen a tulajdonosa nem más, mint a milliárdos Nicolae Sarcina.
Így tehát a petrozsényi székhellyel rendelkező csapat kezdi a második ligát szombaton a Sportul Snagov ellen. Sőt egyelőre, szakportálok információi szerint, az sem kizárt, hogy a minden évben nevet és székhelyet váltó Energeticianul elköltözik Szörényvárra és egyúttal újabb nevet vesz fel.

Bent maradni a ligában
Ez az FK Csíkszereda célja a 2019/2020-as idényre, amely borzasztó nehéz lesz. A mezőny első felére már utaltunk, de a közepe is roppant kellemetlen. Az újonnan feljutott csapatok nem igazán tudnak megkapaszkodni a sorozatban egy-egy ritka kivételtől eltekintve.
A lebonyolítás mit sem változott az elmúlt évekhez képest. A 20 csapat egy oda-visszavágó kört játszik. Az első két helyezett automatikusan feljut az 1. ligába, míg a harmadik selejtezőt játszik. Az utolsó öt búcsúzik a pontvadászattól.
A feljutásra viszont két alakulatnak nincs joga: a Gloria Buzăunak és a Resicabányai VSK-nak. Az ok nagyon egyszerű, hiszen önkormányzati tulajdonban állnak. Tavaly ugyanebben a helyzetben volt a FC Argeș, ám az idéntől a feljutás reményében átalakították a sportstruktúrájukat.

Nagynevű csapat az első ellenfél
Az esélyesek között ugyan nincs ott, de így is tiszteletreméltó és meglepetésekre képes az a Gloria Buzău, amely az első ellenfele lesz az FK Csíkszeredának. Ráadásul két újoncról van szó, akik a 2018/2019-es szezonban vívták ki a második ligában való szereplési jogot.
A korábban évekig az első ligában szereplő Gloria trénere nem más, mint az az Ilie Stan, aki a Bukaresti Steaua meghatározó játékosa volt a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején. Volt román válogatott aktív pályafutása során, de volt másodedzője is a csapatnak. A 2001/2002-es idény óta edzősködik, igaz egy-egy évnél többet sehol nem ül a világjáró tréner.
Az is egyértelmű, hogy Ilie Stan vezetőedző nem a harmadik ligából feljutó keretre alapoz a második ligában. A legutóbbi adatok szerint ugyanis a Buzău nem kevesebb mint 16 (!) új játékost igazolt. A 16 sportolóból kilencen első ligából érkeznek. Ugyan ott nem voltak meghatározók, de tapasztalatuk sokat számíthat.
Az FK Csíkszereda nem volt ennyire aktív a játékospiacon, de így is kilenc új játékos érkezett. Valentin Suciu vezetőedző több tesztmeccsen is próbálgatta játékosait. A barátságos mérkőzések első felében – első és második ligás ellenfelekkel szemben – a gólszerzés nem ment, a harmadik ligás alakulatokkal viszont már igen. Ugyanakkor látható volt, hogy meccsről meccsre szolidabb volt az FK játéka. Sőt a legutolsó SZFC és CS Afumați elleni mérkőzések végén ki is jelentette, hogy már a fejében összeállt a kezdő 11.
Egy dologban előnyben lehet az FK a többi csapattal szemben. Méghozzá az ifi szabály szemszögéből, hiszen a 90 perc alatt minimum két U20-as játékos végig a pályán kell legyen. Ez az FK-nak nem jelenthet hátrányt a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia miatt.

Labdarúgó 2. liga, az 1. forduló programja

Ma: Resicabányai CSM – Kolozsvári Universitatea (18 óra)
Holnap: Concordia Chiajna – Bukaresti Daco-Getica (11), Turris Turnu Măgurele – Pandurii Târgu Jiu (11), Temesvári ASU Poli – CS Mioveni (11), ACS Energeticianul – Sportul Snagov (11), Aradi UTA – Dunărea Călăraşi (13), Bukaresti Rapid – Konstancai Farul (18)
Vasárnap: Gloria Buzău – FK Csíkszereda (11), Bukaresti Metaloglobus – Petrolul Ploieşti (13.30)
Kedden: FC Argeş Pitești – Temesvári Ripensia (19.30).

Élőben a Szabadság téren

A vasárnap 11 órától kezdődő Gloria Buzău – FK Csíkszereda mérkőzést a Csíkszeredai Városnapok keretében a Szabadság téren felépített nagyszínpadon is élőben lehet követni, miként arról a tegnapi lapszámunkban is tájékoztatást adtunk. Sőt aki a helyszínen akar drukkolni, az Tamás Lászlónál (Egér) jelentkezhet a 0743–314314-es telefonszámon.

Nagyobb lesz az iram, mint a harmadik ligában. Bírni kell

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb