Költöztetnék a tüdő- és a fertőző osztályt

168

Új befogadó otthont keres a csíkszeredai kórház tüdőgyó­gyá­szati és fertőző osztályai szá­mára a megyei önkormányzat. A két osztály elköltöztetéséhez a fenntartó intézmény az Egészségügyi Minisztérium anyagi támogatását kéri.

A Megyei Sürgősségi Kórház új szárnyába költöztetnék a tüdőgyógyászati és a fertőző osztályt. Csak 12 millió euró kellene Fotó: László Róbert
A Megyei Sürgősségi Kórház új szárnyába költöztetnék a tüdőgyógyászati és a fertőző osztályt. Csak 12 millió euró kellene Fotó: László Róbert

Támogatásáról biztosította Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu egészségügyi miniszter Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati és fertőző osztályának elköltöztetése ügyében – adta hírül a megyei önkormányzat sajtószolgálata. Borboly Csaba, a szaktárca vezetőjével a múlt heti, bukaresti találkozón ismertette a két osztály körüli problémát: a csíksomlyói, egyházi tulajdonban lévő ingatlanból ugyanis el kell költöztetni a tüdőgyógyászati és a fertőző osztályt. A két osztály befogadására Borboly szerint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház épületének bővítése jelenthet megoldást. Másik lehetőségként – befogadóként – a csíkszeredai rendelőintézet neve is felmerült, ám a két osztály költözését ez esetben is a poliklinika felújítási és átalakítási munkálatai előznék meg. Az első változatra már készült megvalósíthatósági tanulmány: e szerint a megyei kórházban az új szárny kialakítása közel 12 millió euróba kerülne, ám Borboly Csaba úgy véli, a közbeszerzési ajánlatok révén ez az összeg jelentősen csökkenhet. Az egészségügyi miniszternek viszont egyértelművé tette: az új szárny építésére a megyei tanácsnak nincs fedezete. A megyei önkormányzat az elmúlt években a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felújítására 21 millió lejt fordított.
– Azt ajánlottam, hogy ha a minisztérium nem tud résztámogatást vállalni ekkora volumenű projektben, akkor járuljon hozzá a megyei kórházban folyamatban lévő építkezés költségeihez, mert a számunkra ily módon felszabaduló pénzből – a megyei tanács jelenleg ugyanis száz százalékban állja a kórházi felújítás költségeit – a „nagy poliba” költöztetnénk a szóban forgó két osztályt. A miniszter úr elmondta, az utóbbi változatot támogatná, azt ígérte, írásban is fognak válaszolni, és számíthatunk arra, hogy a szaktárca hozzájárul a kivitelezés költségeihez. Elmondta azt is, hogy a kormánytól most mindenki béremelést vár, ezért beruházásokra nem lesz túl sok pénz, ennek ellenére számíthatunk a segítségére – nyilatkozta a találkozót követően Borboly Csaba.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek