Költöznek – rosszkor jött az állami támogatás megvonása

60

Állami támogatás nélkül folytatja tevékenységét a csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ. A közepes és súlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalok nappali foglalkoztatóját éppen költözés előtt érte a hír, hogy a szociális és munkaügyi minisztérium nem támogatja a központ működését. A Caritas munkatársai a helyi önkormányzatok, vállalkozók és közösség segítségében bíznak. Minden felajánlást örömmel fogadnak – mondta Demeter Zsuzsanna, a fogyatékkal élők programvezetője.

A központban jelenleg két tucat fiatal fejlesztésével foglalkoznak a szakemberek. Ha elköltöztek, bővülhet a létszám Fotó: László Róbert
A központban jelenleg két tucat fiatal fejlesztésével foglalkoznak a szakemberek. Ha elköltöztek, bővülhet a létszám Fotó: László Róbert

Tavaly hidegzuhanyként érte központunkat, hogy elveszítettük az állami támogatást, idén már „gyakorlottabban” állunk a nehéz feladat előtt, ami az intézmény éves fenntartási és működési költségének biztosítását jelenti. Nagy kérdőjel ugyanakkor, miként oldjuk meg a központ nyár közepére tervezett költözését – mondta lapunknak Váta Emese, a központ vezetője.

Szeptembertől új helyszínen – de hogyan?
A fogyatékkal élők foglalkoztató központja 2008-tól működik a Kalász negyedi Szent Ágoston-templom alagsorában, az elmúlt években a csoportok létszáma bővült, a helyiség pedig egyre szűkösebbé vált az egyéni és csoportos fejlesztésekhez. A központban jelenleg 24-26 fiatal fejlesztésével és önálló munkára való nevelésével foglalkoznak szakemberek, ennél több személy fogadására a jelenlegi intézmény nem alkalmas. Ezért a csíkszeredai Caritas múlt év áprilisában külföldi partnerek segítségével elkezdte felújítani a régi kápolna épületét.
– A zsögödi Manó Tanodából kinőtt, autizmussal élő gyermekek szülei jelezték, hogy a nappali foglalkoztatóba hoznák a fiatalokat, így a jelenlegi két csoportunkat még eggyel kell bővítenünk. Ez már csak az új épületben lehetséges, amelynek felújítása és átalakítása nyáron befejeződik, és költözhetünk – részletezte Váta Emese. Azt még nem tudják, hogy az új kápolna termeit, az oda tervezett tanműhelyeket, mozgáskompetencia-fejlesztő szobát és tankonyhát hogyan alakítják ki, mivel a külföldi támogatás csak az építkezési munkálatokat fedezi.
– Tavaly már pályáztunk az új épületben szükséges felszerelések megvásárlására, de nem nyertünk támogatást. Idén tovább próbálkozunk, figyeljük a kiírásokat. Természetesen a városi önkormányzat által meghirdetett szociális pályázatokra is készülünk – közölte Váta.

A közösség is sokat segíthet
A Caritas fogyatékkal élő személyeket támogató programjainak vezetője szerint a szervezet idén is számít a helyi közösség támogatására.
– Kis összegekből, mondhatni fillérekből állt össze tavaly is a költségvetésünk. Minden felajánlást szívesen fogadunk, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ új épületének a bebútorozásában is számítunk a helyi közösség segítségére: egy asztal vagy szekrény felajánlása is sokat segít. Várjuk ugyanakkor a lakosság kétszázalékos adófelajánlását, a helyi vállalkozók és a környező polgármesteri hivatalok segítségét – nyilatkozta Demeter Zsuzsanna programvezető.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek