2021, január 18, hétfő.

Költözik a gyergyószentmiklósi Góbé Lovasudvar

Öt év után elköltözik Ady Endre utcai székhelyéről a gyergyó­szentmiklósi Góbé Lovasudvar, az idei nyári táborokat már az új helyszínen tartják – tájékoztatott Parászka Géza, a létesítmény vezetője. Kifejtette, egy, a Visszafolyó-patak két oldalán található háromhektáros területen folytatják tevékenységüket, a változást pedig nagy megvalósításnak tartják, mivel hosszú ideje tervezik saját lovarda létrehozását. Parászka az idei táborokra is kitért, rámutatva: a gyermekek készségeinek fejlesztése és a lovaskultúra megismertetése jelenti az elsődleges célkitűzést.

Lovastáborok. Elméleti és gyakorlati képzés egyaránt
Lovastáborok. Elméleti és gyakorlati képzés egyaránt

[dropcap]A[/dropcap] Góbé Lovasudvar megalakulása óta az állandó székhely hiánya okozta a legtöbb fejtörést: dolgoztak bérelt területen, de hosszabb ideig Parászka Géza otthonának kertjét is lovardává alakították, majd onnan költöztették a lovasudvart az Ady Endre utca 42. szám alá. Parászka korábban többször is hangsúlyozta: saját lovarda kialakítását tervezik.

Új helyszín, komoly elképzelések
A napokban már megkezdte költözését a – jelenleg 10 hátassal rendelkező – lovasudvar, épületek ugyan még nincsenek az új területen, de Parászka Géza elmondása szerint erre nyáron nincs is szükség.
Mint kifejtette, nemrég fejezték be a kerítés építését, villanypásztorokat helyeztek el, emellett már az építkezéshez is beszerezték a szükséges anyagot.
– Díjlovaglásra és beltéri osztálylovaglásra alkalmas hely létrehozása is tervben van, emellett egy 18 méteres átmérőjű körkarámot is építünk – mutatott rá Parászka.
A költözés okával kapcsolatban lapunknak kifejtette: több nehézséget okozott, hogy más portáján folytatták tevékenységüket, többek között bizonyos döntések meghozatala sem mindig rajtuk múlott.
– Fontosnak tartottuk, hogy ne lakott területen legyen az új székhely, mivel ez mindig gondot okozott – mutatott rá a vezető.
A szükséges építkezéseket teljesen önerőből finanszírozzák, a munkálatok befejezésével kapcsolatban pedig Parászka megjegyezte: terveik szerint őszig minden szükséges lépést megtesznek.

Két tábort tartanak idén
Az idei nyári táborokat – szám szerint kettőt – már az új székhelyen tartják, és mint azt Parászka Géza kifejtette: a hangsúlyt ezúttal is a lovaglásra, annak oktatására helyezik.
Az első tábort július 27. és augusztus 1. között tartják, amelyre 8–15 éves gyermekek jelentkezését várják.
A második – szintén hatnapos – foglalkozássorozat augusztus 31. és szeptember 5. között lesz, amely a 15–18 éveseket szólítja meg. Ez utóbbival kapcsolatban Parászka Géza megjegyezte: Marosvásárhelyről tíz fiatalt várnak, így már beteltek a helyek.
A részt vevő gyermekek és fiatalok a gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthonban szállnak meg, napközben pedig a Visszafolyó partján zajlik a tevékenység. Parászka kifejtette: a részvételi díj 700 lejbe kerül, azoknak pedig, akik nem igényelnek szállást, 400 lej. Az összeget július 10-ig kell lefizetni, azonban további jelentkezők esetén meghosszabbítják a határidőt.
– Mivel Gyergyóra nem jellemző a lovaskultúra, ezt kívánjuk megismertetni a táborok résztvevőivel – mondta Parászka, hangsúlyozva: a képzési lehetőség mellett a gyermekek lelki világát is gondozzák, mivel a hatnapos tevékenységek alatt szoros kapcsolatot alakítanak ki a lovakkal.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb