2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Költözhet jövőre a Kipi-Kopi

Várhatóan a következő tanévet már új, sokkal ideálisabb feltételeket biztosító épületben kezdheti a székelyudvarhelyi Kipi-Kopi Napközi Otthon. Bő egy éve kormánytámogatásból kezdték el egy új napközi építését Bethlenfalván. Az önkormányzat azóta több ízben is kapott pénzt az állami költségvetésből, sőt a friss hírek szerint a befejezéshez szükséges összeget is sikerül külső forrásokból fedezni.

Jól haladnak a napközi építésével. Jövőre költözhetnek
Jól haladnak a napközi építésével. Jövőre költözhetnek

Még 2008-ban elkészültek a Bethlenfalvi út 134. szám alatti, valamikori iskolaépület felújítására, valamint egy újabb szárny építésére irányuló tervek. Végül csak 2014 őszén kezdődhetett el az építkezés. Az elképzelések szerint a régi iskolára manzárd került volna. De a terveken módosítani kellett, mert kiderült, hogy a régi, utcára néző épület statikai szempontból már nem megfelelő, ezért le kellett bontani, és helyette is újat emeltek. A helyi kivitelező jól halad a munkával, nemrégiben már be is fedték az ingatlant, behelyezték a nyílászárókat, a külső falakat lefestették, jelenleg főleg a belső terek kialakításán dolgoznak.
Eddig összesen 3 249 337 lej érkezett erre a célra a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumtól a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében – mondta el Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Jó hír viszont az, miszerint biztosítékot kapott a város, hogy a hátralévő költségeket is teljes egészében fedezi a kormány, tehát nem kell saját forrásokat áldozni erre a célra. A napokban megkötött szerződés értelmében összesen 5 080 598 lejben áll majd az állami támogatás. Így egyre biztosabb, hogy jövőre sikerül befejezni az építkezést. Az épülethez egyébként korábban egy hektár területet is vásároltak.
A város bethlenfalvi részén található Kipi-Kopi Napközi Otthon jelenleg két épületben működik. Az egyik valójában visszaszolgáltatás előtt álló egyházi ingatlan, a másik – a főút melletti emeletes – magántulajdonban van, ezért havi 3500 lej bért kell fizetni – tudtuk meg Fancsali Éva intézményvezetőtől.
Nyolc csoportot működtetnek, 165 gyerekkel. Körülbelül ennyi férőhelyes lesz az új napközi is, viszont sokkal ideálisabb körülményeket biztosít majd a kicsiknek. Külön hálótermeket, ebédlőt alakítanak ki, a jelenleginél majdnem négyszer nagyobb felületen, mintegy 2000 négyzetméteren rendezkedhetnek majd be.
– Nagyon reméljük, hogy a következő tanévet már ott indíthatjuk. A régi épületben – amelyért nem kell bért fizetni egyelőre – akár óvodai csoportokat is indíthatnánk, hiszen igény lenne rá ebben a városrészben – mondta Fancsali Éva igazgató.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb