Kolozsvár az élről kezd

Véget ért az alapszakasz

50

Lezárult a román labdarúgó 1. Liga alapszakasza, a hétvégén már megkezdődnek a felső- és alsóház mérkőzései. Mindkét csoportban az alapszakasz során szerzett pontokat felezték, és így újabb ranglista készült el, ennek alapján pedig a Hivatásos Labdarúgó Liga elkészítette a további menetrendet. A Kolozsvári CFR az első, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK az utolsó helyről kezdi a felsőházi rájátszást, mi több, a két gárda a hétvégén egymás ellen meccsel a Kincses Városban.

Hétfőn késő este lejátszották a hazai labdarúgó 1. Liga 2018/2019-es idényének utolsó alapszakaszbeli mérkőzését. Az utolsó fordulóban két találkozónak volt igazán tétje, és egyetlen kérdés maradt: a három esélyes gárdából ki csatlakozik utolsóként a felsőházhoz. Végül a FC Viitorul, FC Botoșani és Poli Iași alkotta trióból a tengerpartiak jutottak utolsóként a felsőházba, azonban nem sereghajtóként kezdik meg a küzdelmeket.
Az alapszakaszt követően az első hat csapat jutott a felsőházba, a 7–14. helyezettek pedig az alsóházban folytatják a küzdelmeket. Miután kialakult a play off és play out mezőnye, mindkét csoportban az alapszakasz során szerzett pontokat felezték, így egy újabb ranglista készült el, ennek alapján pedig a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) elkészítette a további menetrendet. Mindkét csoportban egy oda-vissza kört játszanak a csapatok, a felsőházban tíz, az alsóházban tizennégy fordulót rendeznek.
A sorsolás pikantériája, hogy a listavezető Kolozsvári CFR a Sepsi OSK ellen kezdi meg a felsőházi rájátszást. A két csapat egy hete a Románia-kupában, az elmúlt hétvégén az alapszakasz utolsó fordulójában játszott egymás ellen, és mindkétszer a CFR nyert, szombaton pedig a felsőház első fordulójában újra a Kincses Városban találkozik.
A felsőházban a két erdélyi csapat mellett a Bukaresti FCSB, az Universitatea Craiova, az Astra Giurgiu és a Viitorul Konstanca küzd a bajnoki címért. A pontvadászat végén az első helyezett a Bajnokok Ligája, a második és harmadik helyezett az Európa Liga selejtezőjében kezdtheti meg az őszi idényt. Érdekesség, hogy a felsőház hat csapatából négy még érdekelt a Románia-kupában is, és amennyiben egy olyan gárda nyeri a trófeát, amely a bajnokság végső rangsorát követően jogosult az európai kupaszereplésre, úgy a pontvadászatban a mögötte végző gárda veheti át az indulási jogot az Európa Ligában. Pont ezért fontos a Sepsi OSK számára, hogy az első négy hely egyikén zárja a felsőházi rájátszást, mivel így lehet esélye indulni az Európa Liga selejtezőjében.
Az alsóházi rájátszás végén az utolsó két helyezett búcsúzik az 1. ligától, a play out hatodik helyezettje pedig a 2. Liga harmadikjával vív selejtezőt, a kétmeccses párharc végén a győztes ősztől az 1. ligában folytathatja a küzdelmeket.

Eredmények
1. Liga, alapszakasz, utolsó forduló: Dinamo – Concordia Chiajna 2–1, Medgyesi Gaz Metan – Dunărea Călărași 0–0, FC Voluntari – Bukaresti FCSB 2–2, Nagyszebeni FC Hermannstadt – Poli Iași 2–0, FC Viitorul – FC Botoșani 1–0, Kolozsvári CFR – Sepsi OSK 1–0, CSU Craiova – Astra Giurgiu 1–2.
Az alapszakasz végeredménye: 1. Kolozsvári CFR 54 pont, 2. FCSB 49 p., 3. Craiova 45 p., 4. Astra 42 p., 5. Viitorul 38 p., 6. Sepsi OSK 37 p., 7. Botoșani 36 p., 8. Poli Iași 34 p., 9. FC Hermannstadt 32 p., 10. Dinamo 32 p., 11. Gaz Metan 31 p., 12. Dunărea Călărași 24 p., 13. Voluntari 21 p., 14. Chiajna 18 p.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek