Kölcsön igényelhető

39

Hétfői lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a március 25-én megjelent 2016/8-as sürgősségi kormányrendelet értelmében adott esetekben előnyös feltételek között az állami kincstártól kölcsönt igényelhetnek a területi-közigazgatási egységek, nevezetesen a 2007–2013-as Regionális Operatív Program (POR) és a 2007–2013-as Környezetvédelmi Operatív Program (POSN) keretében megvalósítandó, illetve kivitelezés alatt álló projektek finalizálása végett. Mindezt azért, hogy ezeket a projekteket június 30-ig „működőképessé” lehessen tenni, mert ha nem, akkor az Európai Uniónak legalább 486,7 millió lejt kell majd visszatéríteni.

A kormányrendelet értelmében létrehoztak egy 400 millió lejes hitelkeretet, s annak erejéig lehet egy-egy projekt finalizálására legfeljebb 5 millió euró értékű kölcsönt igényelni. Az ezzel kapcsolatos dokumentációkat legkésőbb május 15-ig lehet benyújtani a regionális közpénzügyi vezérigazgatóságokhoz és/vagy a megyei közpénzügyi adminisztrációkhoz. A sürgősségi kormányrendeletet megindokoló szövegrészben utalás van arra is, hogy a régiófejlesztési és közigazgatási minisztérium helyzetjelentése szerint a közszféra esetében mintegy 225 projektet érinthet a március 25-én hatályba lépett jogszabály.

Megjelent a lista
A sürgősségi kormányrendelet 4-es szakasza értelmében március 30-ig meg kellett volna jelennie a Hivatalos Közlönyben a régiófejlesztési és közigazgatási miniszter, valamint az európai alapokért felelős miniszter közös rendelete, amely révén jóváhagyják azon projektek listáját, amelyek esetében a területi-közigazgatási egységek majd a megfelelő jóváhagyások alapján kölcsönszerződést köthetnek az állami kincstárral. A határidőt nem sikerült betartani, végül április 6-án megjelent a 2016/404/409-es közös miniszteri rendelet, amely révén jóváhagyták a szóban forgó projektek listáját. A rendelet mellékleteit képező listákon összesen 221 olyan projekt szerepel, amelyek esetében lehetséges lesz a kölcsönfelvétel.

Hargita megyében hat projekt
Hargita megye esetében hat projektet azonosítottunk be. Ebből négy Csíkszereda municípiumra vonatkozik, nevezetesen tömbházak hőszigetelési munkálatai, amint már említettük, négy csoportra osztva. Azok leszerződött együttes értéke közel 30 millió lej, és a miniszteri közös rendelet szerint a még hátralévő munkálatok, illetve az igényelhető kölcsön maximális értéke 6,1 millió lej körül van. A névjegyzéken továbbá szerepel Tölgyes község is, amely esetében a községhez tartozó putnai I–IV. osztályos általános iskola felújítási munkálataira vonatkozó projektről van szó, melynek összértéke mintegy 959 000 lej, és az igényelhető kölcsön felső határa közel 96 000 lej. Hargita megye esetében a Hargita Biznisz Center Fejlesztési Központ projektje szerepel, amelynek értéke közel 9,5 millió lej, a finalizálás végett igényelhető kölcsön felső határát mintegy 3,2 millió lejben szabta meg a közös miniszteri rendelet.
A Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztrációnál érdeklődve arról értesültünk, hogy számukra ismeretes a sürgősségi kormányrendelet, a közös miniszteri rendeletre vonatkozóan még nem kaptak eligazítást, de amennyiben esedékes lesz a kölcsönigénylés, akkor tudni fogják, hogy mi a teendőjük.

[box type=”shadow” ]A témával kapcsolatos kérdésünkre Antal Attila, Csíkszereda polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármestere kifejtette: korábban több helyről is kértek a polgármesteri hivataltól adatokat arról, hogy milyen befejezés előtt álló projektjeik vannak, és több, kölcsönökről szóló ajánlatot is eléjük terjesztettek. Viszont a városi tanács a költségvetésbe befoglalta a projektek – így a hőszigetelés – befejezéséhez szükséges összegeket, és nem igényeltek kölcsönt.[/box]

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek