Klemm figyelemmel követi a magyar–román viszony alakulását

Erdélyi körúton az amerikai nagykövet

355

Hans Klemmt, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetét fogadta tegnap Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai megyeházán. Az Egyesült Államok nagykövete hivatalos körút alkalmával látogatott Csíkszeredába.

Borboly Csaba és Hans Klemm. Egyre gyakoribb a kézfogás Fotó: HMT sajtószolgálat

Kettejük találkozóján Borboly Csaba és Hans Klemm több országos témáról és kihívásról is beszélt, ezek között főként a magyar kisebbség romániai helyzetéről és képviseletéről. Terítékre került a magyar nyelv használata az oktatási rendszerben és az igazságszolgáltatásban.
Értesüléseink szerint Borboly kiemelte: a magyarellenesség immár nemcsak egyes szélsőséges politikai pártokba gyűrűzött be, hanem az igazságszolgáltatásba is. Érintette a nemzeti szimbólumok használata körüli visszásságokat is, és felhívta a nagykövet figyelmét az érettségiző magyar diákok hátrányos megkülönböztetésére.
Borboly Csaba bemutatta a megye gazdasági helyzetét, és kiemelte az infrastukturális beruházások hiányát. Továbbá kifejtette az autonómiaigényt és a helyi döntéshozatal növelésének igényét is.
Hans Klemm nagykövet megköszönte Borboly Csabának a tartalmas beszélgetést, és azt mondta, az idei csíkszentsimoni megyei farsangtemetésen tett látogatása alkalmával valós képet kapott a Hargita megyei helyi közösségek értékeiről, ami felkeltette az érdeklődését a térség iránt, és elfogadta Borboly Csaba meghívását, hogy a következő hónapokban visszatérjen a megyébe.
Az Agerpres hírügynökségnek a prefektussal való találkozást követően Hans Klemm elmondta: szívesen tért vissza Hargita megyébe, és megkülönböztetett figyelemmel követi a magyar–román viszony alakulását.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek