Kivitelezők hiánya késleltetheti a beruházásokat

Kilenc tanintézetet, két bentlakást újítanának fel idén Csíkszeredában

146

Csíkszeredában idén három napközi, három általános iskola, három középiskola és két bentlakás épületének hőszigetelését, modernizálását tűzte ki célul az önkormányzat. Az európai uniós finanszírozás adott, a munkálatokra azonban a jelek szerint nem lesz könnyű kivitelezőt találni.

Kimegy a meleg, befolyik a víz. A József Attila iskola épülete Fotó: László. F. Csaba

Elkezdődött a kivitelezési munkálatok közbeszerzési folyamata azon hatalmas beruházás keretében, amely kilenc óvoda és iskola, továbbá két bentlakás hőszigetelését és számos más, az energiahatékonyságot növelő munkálat kivitelezését foglalja magában.
A csíkszeredai önkormányzat által lebonyolított, összesen több mint 47 millió lej értékű beruházásból 37,6 millió lej az Európai Unió támogatása, a Regionális Operatív Program keretében. A finanszírozási szerződéseket tavaly megkötötték, az egyes tanintézetekre külön-külön zajlik a tervezés és a kivitelezés előkészítése. Az Aranyalma, a Tulipán és a Cimbora napközi, a Liviu Rebreanu, a Nagy Imre és a József Attila általános iskola, a Venczel József, a Kájoni János és a Kós Károly szakközépiskola, továbbá az Octavian Goga és a Székely Károly középiskola bentlakásai újulnak meg a beruházás keretében.
Amint Dósa Eszter, a csíksze­redai polgármesteri hivatal pro­jekt­mendzsment irodájának vezetője közölte, mindegyik épületet szigetelik, emellett pedig számos olyan munkálatot végeznek el, amely hatékonyabb ener­gia­ki­használást eredményez, tehát vil­lany­hálózatok felújítása, nap­elemek felszerelése, fűtőtestek és nyí­lás­zárók cseréje szerepel a tervekben. A Cimbora napközi saját kazánházat is kap, így már nem függ majd az óvoda fűtése az Octa­vian Goga iskola fűtésétől.

Két kiírásra egy jelentkező
Az egyes tanintézetek munkálatainak előkészítése különböző fázisban van. Az Aranyalma és a Liviu Rebreanu épületeinek esetében már lezajlott a munkálat közbeszerzése is. Az Aranyalma épületének felújítására egyetlen ajánlat sem érkezett, a Rebreanu épületére pedig egy Temesvár környéki cég tett le ajánlatot – ismertette Dósa Eszter. Közölte, most megismétlik a kiírást az Aranyalma épületére, remélik, ezúttal lesz kivitelező. Az első tapasztalatok nem kecsegtetnek sok jóval a munkálatok időbeni befejezését illetően. Vélhetően kevés a munkaerő és sok a munka, telített a piac – fejtette ki Dósa Eszter. Nem gondolja azt, hogy a kivitelezők esetleg alacsonynak találnák a pályázatban szereplő árakat, ugyanis – mint elmondta – ezeket a terveket tavaly decemberben adták le, akkori árakkal és akkor már sejteni lehetett a januári bérnövekedést is. Ugyanakkor a megvalósíthatósági tanulmányhoz képest a műszaki tervek fázisáig mindegyik épület esetében 7–40 százalék közötti összeggel nőtt a beruházás értéke – fejtette ki. Megtudtuk, már tervezőket sem könnyen találtak a munkálatokra.
A sorban a József Attila, a Nagy Imre és a Venczel József iskola következne, készen vannak a műszaki tervek ezen épületek munkálataira, és esetükben is ezután kezdődik az építők keresése.

Hosszabbítást kérnek
Az már most látszik, hogy a nagy és hosszas procedúrák, a megismételt közbeszerzési folyamatok miatt nem fognak beleférni a határidőbe. Dósa Eszter rámutatott, az Aranyalma esetében idén május végéig szól a szerződés, ott már most azon is kell dolgozzanak, hogy meghosszabbítsák a szerződést. Erre van lehetőség, remélik, hogy megkapják a jóváhagyást – közölte. A József Attila iskola esetében június vége, a Liviu Rebreanu esetében július vége a határidő a munkálatok befejezésére. Az előzetes tervek szerint idén mindegyik beruházást el kellene végezni, a listán utolsót, a Székely Károly Szakközépiskola bentlakásának hőszigetelését például október végére.

Nagyon várják már a felújítást
A csíkszeredai József Attila Általános Iskolának a Tudor lakótelepi épülete szerepel a pályázatban, és amint Ferencz S. Alpár iskolaigazgató fogalmazott, nagyon várják már a felújítást, hisz az épületre ez nagyon ráférne.
Belül azért másként néz ki a tanintézet, próbálták megfelelően kialakítani, de a külső javítás elengedhetetlen az idén, és remélik, jelentkezik kivitelező a munkálatra. A nyílászárók egy részét valamikor régen kicserélték ugyan, de van, ami annyira rossz állapotú, hogy befolyik a víz rajta – mesélte az igazgató. Rossz állapotban van a tető is, annak a tartógerendái – részletezte. A beruházás során szigetelik a tetőt és az épületet, felújítják a fűtésrendszert, a villanyhálózatot, új nyílászárókat tesznek. Az igazgató még elmondta, a fűtéshálózat állapotáról jól árulkodik az, hogy ezen iskolaépület után fizetik a városban a legnagyobb fűtésszámlát, és mégsem tudják a megfelelő hőkomfortot biztosítani a tantermekben.

A Micimackó napközit is felújítják
Dósa Esztertől megtudtuk, a Regionális Operatív Program egy másik tengelye keretében a Micimackó napközi felújítására is pályázatot nyújtott be az önkormányzat januárban. Ennek részeként is az energiahatékonyság növelésére irányuló munkálatokat lehet elvégeztetni, továbbá óvodai felszerelés beszerzésére is tudtak pályázni.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek