Kivitelezők hiánya hátráltatja a beruházásokat

Polgárvédelmi központot építenek idén Csíkszentmártonban

95

Pénzügyileg sem volt jó év a tavalyi és az elkezdett beruházásokkal sem haladtak úgy, ahogy szerették volna – értékelte Gergely András. Csíkszentmárton polgármestere ismertette idei terveiket is, mint megtudtuk, ebben az évben felépülhet az önkéntes tűzoltóknak megfelelő helyet biztosító polgárvédelmi központ.

Gergely András

Inkább a túlélés volt a tét tavaly a költségvetést illetően, bár nem voltak fennakadások a község működésében, azért vissza kellett fogni a kiadásokat – értékelte Csík­szentmárton polgármestere. Kifejtette, emellett egyes pályázatokkal sem úgy haladtak, ahogy kellett volna, előfordult, hogy egyéves huzavona után csak a szerződéskötésig jutottak el. Nagy gondot okoz az önkormányzatoknak a kivitelezők hiánya, amellett, hogy a beruházások procedúrái nagyon hosszadalmasak, nehéz olyan cégeket találni, amelyek a határidőket tartva és jól elvégzik a vállalt feladatokat – mondta a polgármester. Gergely András a művelődési ház felújítását hozta fel példaként, az önkormányzat elvárása szerint tavaly év végéig be kellett volna fejezni ott a munkálatokat, de ezeknek még mintegy ötven százaléka hátravan. „Remélem, hogy ebben az évben a kivitelező befejezi. Belső kialakítási munkálatok vannak még hátra, továbbá szigetelés, a fűtést, fénytechnikát érintő munkák. A pénz megvolt, azon nem múlott, a munka viszont eléggé takaréklángon haladt” – közölte.
Úgy véli, a kivitelezők hiánya továbbra is gond lesz a térségben, hisz sok az Európai Uniós vagy az országos költségvetésből finanszírozott sikeres pályázat. A beruházásokat vissza is vetheti az, hogy nincs ki elvégezze a munkát, illetve, ha a határidőket tartani nem tudó cégekkel kell szerződjenek az önkormányzatok – tette hozzá.

Jól haladt a telekkönyvezés
Sikernek értékeli és reméli, hogy a szentmártoniak is felismerik a fontosságát annak, hogy jól haladtak tavaly a telekkönyvezési programmal – emelte ki Gergely András. A községben tavaly a szántóterületek kerültek sorra, idén a kaszálókkal és erdei kaszálókkal folytatják. „Ez egy hihetetlenül nagy volumenű munka, aki nem foglalkozik vele, az fel sem tudja fogni. Az emberek szempontjából nagyon jó, hogy most állami támogatással telekkönyvezve is lesznek a területek” – mondta.
Mint megtudtuk, le van ellenőrizve és el van fogadva, de várakozási listára van téve egy nagyobb, közel öt kilométer utca és községi út leaszfaltozására vonatkozó, több mint egymillió euró értékű pályázatuk. Ugyanakkor van még több tervük, amelyekhez a dokumentációt előkészítették tavaly és pályázati lehetőségeket keresnek a megvalósításukra. Az egyik ilyen a volt bentlakás épületének felújítása. Itt az iskola számára szeretnének egy, a szakoktatáshoz kapcsolódó oktatási központot berendezni.

Tavasszal kezdődhet az építés
Európai uniós finanszírozású, közel nyolcszázezer lej értékű pályázat keretében tavasszal elkezdődhet egy polgárvédelmi központ építése Csíkszentmártonban. Amint a polgármester ismertette, az önkéntes tűzoltóság kinőtte a jelenlegi létesítményeket, a tűzoltószertár és -torony mögötti telekre ezért egy új épületet húznak fel. Itt idővel akár állandó ügyelettel is működhet regionális riasztási központ – vázolta. Gergely András összegezte, idén a polgárvédelmi központ felépítése, a művelődési ház és a polgármesteri hivatal felújításának befejezése, utóbbi esetében az épület környezetének rendezése élvez prioritást. Örülnének, ha az aszfaltozási pályázat is zöld utat kapna és a már hagyományos kulturális programjaikat is megszervezik ebben az évben is – tette hozzá.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek