2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Kivilágították Székelyföld határait

Őrtüzek gyúltak Székelyföld határtelepülésein szombaton. A magaslatokon meghitt hangulatú összejöveteleken csaptak magasba a lángok, együtt imádkoztak, illetve a magyar és a székely himnuszt énekelték a résztvevők. Székelyudvarhelyen mécsesekből mintázták Székelyföld határait. Rendben zajlott a rendezvény mindenhol, kisebb incidens csupán Gyergyószentmiklóson történt: a rendőrség elkobozta az őrtűznek szánt tűzifát.

Mécsesekből Székelyföld Fotó: Székelyudvarhelyi Rendezvények
Mécsesekből Székelyföld Fotó: Székelyudvarhelyi Rendezvények

Kora délután indultunk el a Csíki-havasok legmagasabb pontjára meggyújtani a Székelyföld határát jelző őrtüzet. Néhány perccel 17 óra előtt Csíkcsomortán központjában még elcsíptük az iskolások szüreti báljának előkészületeit: székely ruhás diákok ropták a táncot a Kárpátok Őre-szobor szomszédságában, majd szekérre ültek, és folytatták toborzó útjukat.
Mi is autót váltottunk, és csomortáni fiatalokkal indultunk a hegyre. A falu határához érve egy félig-meddig beszakadt híd jelezte, hogy nem könnyű a terep, utcai autókkal nem javasolt nekivágni a több mint húsz kilométeres útnak. Utunk egy részén pásztorkutyák kísértek, máshol hagytuk, hogy a terepjárók, motorosok, akiknek járművei jobban bírják az emelkedőt, megelőzzenek. Az autók egy részén már lobogott a székely vagy a magyar zászló, több jármű után utánfutót csatoltak, hogy minél többen feljussanak a Szellő-tetőre.
Egy-egy meredekebb, kövesebb szakasz előtt kénytelenek voltunk megállni, hogy a lendületet ne veszítsük el az elakadt autók mögött, az így összeverődött 3-4 autó utasai barátságosan köszöntötték egymást, miközben ki- és lekászálódtak, és elhangzott az „Itatás” jelszó. Egy-egy sárosabb szakasznál is bevárták egymást az autók, hogy segíteni tudjanak, ha valaki beragadna a sárba. Végül egy ilyen sárosabb helyen mi is elakadtunk, de mielőtt kiszálltunk volna megtolni az járművet, a mögöttünk érkező sofőr intett, hogy nyugalom: óvatosan nekiment a vonóhorognak, és kitolt a sártengerből.
A biztonság kedvéért az utolsó 100-150 métert már gyalog tettük meg, arra is gondolva, hogy a sok autó miatt aligha akad parkolási lehetőség a tetőn, hiszen abban megegyeztek a helyiek, hogy ennyi jármű egyszerre még nem ment fel a tetőre. Jól számoltunk, felérve harminc autót számoltam, és több felfelé igyekvő fény is látszott még az úton, így becslésem szerint több mint kétszázan vehettek részt a Szellő-tetői tűzgyújtáson.
A megrakott őrtűz mellett állva a távolban feltűnt egy tűz fénye, a Pogány-havas lehet – mondták többen, de nem volt idő ezen merengeni, inkább a helyi szervezőt kezdték el keresni, hogy meggyújtsa a tüzet, nemcsak azért, mert közben az idő is odatelt, de egyre hűvösebb is volt a tetőn. Végül fellobbantak a lángok, előkerültek a zseblámpák, és a tömeg elkezdett együtt imádkozni. A Miatyánk után felhangzott a székely és a magyar himnusz, majd a zseblámpa fényénél felolvasták a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát, végül a régi székely himnusz éneklése közben a hó is elkezdett pilinkélni. A kosarakból, hátizsákokból forró tea és pálinka került elő, illetve egy szaxofon is, amelyet körülállva folytatódott az éneklés, immár a lobogó tűz kellemes melegénél.
Hazainduláskor visszanézve a Szellő-tetőre még látszott az őrtűz fénye, és a sorban lefelé tartó járművek lámpái. Valahol félúton egy felfelé tartó szekérrel találkoztunk, rajta átfázott fiatalokkal. Ketten közülük csatlakoztak hozzánk, és visszafordultak, a többiek elszántan haladtak tovább a tűz felé. Csak remélni merjük, hogy ők is épségben hazaértek. Csomortán központjában a Kárpátok Őre-szobornál már csak néhány fadarab parázslott… (Háromszéki Eszter)

Kicsi falu nagy tüze
Udvarhelyen mécsesekkel rakták ki Székelyföld körvonalait, és 13 udvarhelyszéki településen gyújtottak őrtüzeket.
A Márton Áron téren délután 6 órakor kezdtek gyülekezni az emberek. Egy nagyméretű, Székelyföldet ábrázoló bannert készíttetett a Székely Nemzeti Tanács helyi szervezete, ennek körvonalait rakták ki a résztvevők mécsesekkel, majd magát a földre fektetett bannert is körbevették gyertyákkal. Lelkészi áldás, ünnepi beszédek hangzottak el, énekelt a Balázs Ferenc Vegyes Kar és a Székely Dalegylet, majd pontban 18.30-kor felolvasták az egységes kiáltványt. Meghitt hangulata volt az eseménynek, gyerekek, fiatalok, idősek vettek részt rajta, több mint félezren. Biró Edit, az SZNT helyi képviselőjének elmondása szerint még éjfélkor is volt, aki mécsest helyezett el a Patkóban.
Összesen 13 udvarhelyszéki településen gyújtottak szombaton este lármafákat. Volt, ahol a falu központjában, volt, ahol egy közeli magaslaton lobbantak fel a lángok. Nemcsak a helyiek vettek részt az őrtüzek gyújtásánál, hanem hazatértek az elszármazottak, rengeteg udvarhelyi személy utazott ki valamelyik faluba az esemény kedvéért.
Thamó Csaba, az udvarhelyszéki SZNT elnöke a legkisebb faluban, Égében vett részt az őrtűz lángra lobbantásán. Az 54 fős helyi lakosság fele kiment a helyszínre, elszármazottakkal együtt gyújtották meg a székely lármafát. Felemelő volt látni a „kicsi falu nagy tüzét” – fogalmazott Thamó. A lángok mellől látszottak a szomszédos települések őrtüzei is, hasonló élményről többen is beszámoltak. Az SZNT udvarhelyszéki elnöke pozitívan értékeli a kezdeményezést, hiszen sikerült mozgósítani az embereket és érzékennyé tenni őket az autonómiatörekvések iránt. (Asztalos Ágnes)

Elkobozták az őrtűznek szánt tűzifát
Elkobozta a rendőrség az őrtűznek szánt tűzifát Gyer­gyó­szentmiklóson szombaton, miközben a Tegyük láthatóvá Szé­kelyföld határát! című rendezvény helyszínére szállították. Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke lapunk érdeklődésére elmondta, hogy nyitott rakterű kisteherautóval szállított tucatnyi hasábfát a saját készletéből, amikor a „véletlenül arra járőröző rendőrség” igazoltatta a Krigel Sportegyesület lovaspályájának kapujában. – Az erdészet által láttamozott naprakész szállítólevelet hiányolták, mert az nem volt elég, hogy bizonyítani tudtam, saját tűzifám van az autó rakterében – nyilatkozta lapunknak Árus. Elmondta, a rendőrség 0,2 köbméter fáról állított ki jegyzőkönyvet, a rakományt pedig el kellett szállítaniuk az erdészet udvarára. Ez viszont nem akadályozta meg a szervezőket abban, hogy őrtüzet gyújtsanak, ugyanis a máglya begyújtásához szükséges tűzgyújtó ekkor már a helyszínen volt. Ezt leszámítva a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett esemény zavartalanul lezajlott, a gyergyószentmiklósi lovaspályán több mint kétszáz személy gyűlt össze az összetartozást jelképező őrtűz meggyújtására. Közülük többen is székely zászlót vittek magukkal, illetve székely kokárdát tűztek felöltőjükre. Az esemény ökumenikus istentisztelettel kezdődött, ahol a katolikus, református és unitárius egyházak képviselői adták áldásukat a rendezvényre. Az egybegyűltekhez Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke szólt, beszédében rávilágítva arra, hogy a hatóság semmibe veszi a székelység jogos autonómiatörekvéseit, és mindezt tétlenül szemléli az Európai Unió. Kifejtette, hogy az autonóm Székelyföld létrejötte a székelység jogos igénye, és minden törvényes eszközt latba vetnek ennek eléréséhez.
Szintén Árus Zsolt olvasta fel a Székely Nemzeti Tanács, Izsák Balázs elnök által aláírt kiáltványát is, amely azokat az okokat és törekvéseket tartalmazza, amiért szombaton este Székelyföld történelmi határain lármafákat, őrtüzeket gyújtott a székelység.
– Ezzel kívánjuk Románia kormánya és a nagyvilág tudomására hozni, hogy Székelyföld létezik. Ezzel kívánjuk ismételten megerősíteni a gyergyóditrói Székely Nemzetgyűlésen kinyilvánított történelmi igényünket: élni akarunk az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követeljük Székelyföld államon belüli önkormányzását – hangzott el a szombati eseményen.
Gyergyószék nyolc határ­településén szombaton este háromnegyed hétkor kigyúltak a lármafák. Így őrtűz égett Gyergyószentmiklóson a lovas­pályán, a Pricske-­tetőn, a Szent Anna­-kápolnánál, a Pongrácz-­tetőn, a Kicsi Lúcskőn és a Nagy Lúcskőn, illetve Maroshévízen a Bájos-­tetői kilátónál és a meteorológiai állomásnál; Gyergyóalfalu közelében Baktafőn két helyen is tüzet gyújtottak; Gyer­gyóremetén a Kecskekőn, valamint a Laposnya felé vezető út mellett; Gyergyótölgyes és Gyergyóholló határában a Vörösszakáll-­ és a Fügés­-tetőn égett az összetartozást jelképező őrtűz.

 

Előző cikkA felnőttségről
Következő cikkDanubia-kupát rendeztek

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb