2021, január 17, vasárnap.

Kivágnak két tucat fát a városközpontban

Elöregedett fákat vágnak ki Gyer­gyószentmiklós főterén: ezek az adott környezetben tulaj­donképpen sosem fejlődhettek egészségesen, és már-már biztonsági kockázatot is jelentenek, mivel bármikor kidőlhetnek. Helyükre tavasszal díszfákat, virágokat ültetnek – így határozott a helyi tanács.

x05_gyergyo_fakivagas_lh_02
Gyergyószentmiklós főtéri parkjában 23 rezgőnyár-, hárs- és akácfa áll a parkoló és a járda közötti sávban. De már nem sokáig.
– A fák ültetésekor, néhány évtizeddel ezelőtt sok szempontot figyelmen kívül hagytak, például nem megfelelő a közöttük lévő távolság, az aszfaltburkolat miatt gyökérzetük sem jut elegendő tápanyaghoz. Ezért több fa is instabillá vált – közölte a Városháza. A fák kérgét több esetben az ott parkoló autók sértették fel, a másik probléma pedig az, hogy koronájuk több helyen a villamos vezetékeket is eléri, ami miatt az áramszolgáltató már felszólítást is küldött a polgármesteri hivatalnak, felhívva a figyelmet a biztonsági szempontokra.
A fák kivágásáról a tanácsosok nemrég elvi döntést hoztak, majd egy bizottság is mérlegelte a kérdést – egyébként mindkét testület a pótlás feltételéhez kötötte a fák eltávolítását.
Ennek értelmében az elöregedett, megbetegedett, nem egységes képet mutató fák helyébe jövő tavasszal ládás, alacsony díszfák, virágok kerülnek.
– A szakmai feltételek ezáltal teljesülnek, az utcakép szebb, rendezettebb lesz. Az alacsony növésű fák már nem fogják eltakarni a műemlék épületek homlokzatait – fogalmaz a polgármesteri hivatal ez ügyben kiadott közleménye. A tervet figyelembe véve a szakbizottság engedélyt adott a kivitelezésre. Ezzel egy időben további közel 170 köztéri fa kiültetését is jóváhagyta, amelyek a Gyilkostó sugárút mentén fognak majd állni, ahol a járdaépítési munkálatokat követően az út és a gyalogjáró között fasort alakítanak ki.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb