Kitüntették az udvarhelyszéki értékteremtőket

132

Gálaesttel, az Udvarhelyszék Kul­túrájáért díjak átadásával zá­rult tegnap délután a magyar kultúra napja rendezvénysorozat Székelyudvarhelyen. Négy díjazott – köztük tulajdonképpen két település is – részesült elismerésben.

Szőcs Lajos átveszi az életműdíjat. Le a (szalma)kalappal előtte Fotó: Lőrincz Csaba

Az Udvarhelyszék Kultúrájáért Egyesület (UKE) 2004-ben hozta létre a rangos díjat, amellyel azoknak az udvarhelyszéki személyeknek, egyesületeknek, civil szervezeteknek az érdemeit ismerik el, akik/amelyek értékteremtő, a közösség gyarapodását, megmaradását szolgáló életműve, tevékenysége elvitathatatlanul példaértékű. A díjátadó gála ebben az esztendőben is a magyar kultúra napja előtt tisztelgő rendezvénysorozat lezárása volt. Az ünnepélyes eseménynek a székelyudvarhelyi Mű­velődési Ház adott otthont vasárnap délután. Az UKE kuratóriumának döntése alapján az életműdíjat a kőrispataki szalmakalap-készítő család leszármazottja, Szőcs Lajos, az ország első, 2001-es alapítása óta is egyedülálló Szalmakalap Múzeum létrehozója, gondnoka, gyarapítója érdemelte ki.
Értékteremtő díjat vehetett át a hagyományok ápolásában, a közösség szolgálatában élen járó Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkipásztor.
Oroszhegy község a helyi értékek mentésében, továbbörökítésében jár élen, a mintafalu és az ott élő emberek ezzel érdemelték ki az értékmentő díjat, amelyet a község polgármestere, Bálint Imre-Elemér vett át a gálán. A közösségdíjat ezúttal Nagygalambfalva község kapta – az elismerést az elöljárónak, Gyerkó Levente polgármesternek nyújtották át.
A díjazottakról, amint tette azt az előző években is, a Székelyföldi Stúdió csapata készített hangulatos bemutató kisfilmeket. Az elismeréseket Orbán Árpád alpolgármester és Lőrincz Edit, az MPP-EMNP önkormányzati koalíció képviselője adta át a négy kitüntetettnek.
Orbán ünnepi beszédében Kölcsey Ferenc Himnuszát a nemzeti összetartozás szimbólumának nevezte és hangsúlyozta a kultúra megtartó erejét, a vidék és város egységét.
A Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közös szervezésében lezajlott esemény színvonalát a Haáz Sándor karnagy vezényletével fellépő Szentegyházi Gyermekfilharmónia emelte.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.