Kiterjesztik a falugazdász-hálózatot

85

Ötszörösére emelték a 2018-ra szánt keretet, így idén összesen 520 millió forintot fordít a határon túli falugazdász-hálózat kiterjesztésére a magyar kormány – jelentette be a napokban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárcavezető tájékoztatása szerint első körben a kormány 2018-ra 100 millió forintot fogadott el a határon túli falugazdász-hálózat kiterjesztésére, és ezt egy újabb döntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki.

Szaktanácsadásban és pályázásban is segítik a falugazdászok a termelőket Fotó: Domján Levente

A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a falugazdász-hálózatba. Őket a térség gazdaszervezeteinek ajánlásával válogatják ki. A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában és a szakoktatási hozzáférésben működnek közre. Emellett átadják a szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, amelyeken tevékenykednek.
A magyar földművelésügyi miniszter kitért a pálinka megjelölés erdélyi használatával kapcsolatos problémára is, leszögezve: Magyarország keresi a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák a pálinka megnevezést. Jelenleg a pálinka földrajzi eredetvédelemmel rendelkezik az EU-ban, és csak Magyarországon, illetve négy ausztriai megyében lehet kereskedelmi céllal pálinkát előállítani – jegyezte meg Fazekas Sándor.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek