2021, január 16, szombat.

Kitakarították a borzsovai feredőt

Civil kezdeményezésre több mint harminc önkéntes igyekezett előkészíteni a borzsovai feredőt a fürdőszezonra: medencét súroltak, kaszáltak, járólapokat szegeztek. A munkát kedvező időjárás esetén péntek délután folytatják.

Önkéntesek a borzsovai népi fürdőnél. Összefogás a közösségért
Önkéntesek a borzsovai népi fürdőnél. Összefogás a közösségért

A Kalot Egyesület projektmenedzser-képzésén belül önkénteseket is igyekeznek toborozni annak érdekében, hogyha egy civilszervezet valamilyen közösséget érintő akciót tervez, kész adatbázissal tudjanak segíteni – tájékoztatott a kaláka szervezője, Váli Csongor. Ennek jegyében a borzsovai kalákát megelőzően önkéntesbörzét, illetve június elején Önkéntesnapot tartottak, és hamarosan elindul a legyonkentes.ro portál is.
A borzsovai fürdő tisztítását azért választották célul, mivel ebben az esetben az önkéntesek viszonylag gyorsan jutalomban is részesülnek: egy rendezett, tiszta fürdőben élvezhetik munkájuk gyümölcsét.
A népi fürdőt, a helyi és a megyei önkormányzat, illetve a közbirtokosság anyagi támogatásával négy éve kalákában építették, azóta 1-2 ember próbálta üzemben tartani. A mostani akcióba igyekeztek bevonni helyi és városi fiatalokat, illetve minél több gyerekes családot, annak érdekében, hogy a gyermekek már fiatalon megismerkedjenek az önkéntes munkával. Így a hétvégén több mint húsz felnőtt és több mint tíz gyerek segített.
A felnőttek a medencékben súrolták le a lerakódásokat, 4-5 köbméternyi földet hordtak arra a részre, ahol a víz elmosta azt, járópallókat szegeztek. Közben a gyerekek a patak élővilágát, a gőtéket, gőtetojásokat, ebihalakat mentették.
A munka nagy részét sikerült elvégezniük, azonban az eső miatt félbe kellett hagyniuk. A tervek szerint péntek délután az öltözők kilazult ajtóit hozzák rendbe és kaszálnak, úgy hogy közben már fürödhetnek is a megtisztított medencékben.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb