Kiskorú a homoródalmási gyilkosság gyanúsítottja

Az országos főügyészség hivatalos közleményben erősítette meg: kiskorú személyt vettek őrizetbe és kezdeményeztek ellene bűnvádi eljárást minősített gyilkosság vádjával. Homoródalmáson lecsillapodtak a kedélyek, a polgárőrök nappal és éjszaka is járőröznek.

Közel egy hónapos nyomozás és hírzárlat után kedden az országos főügyészség közleményt adott ki a múlt év végén, december utolsó hetében történt homoródalmási bűnténnyel kapcsolatosan. Az egész község nyugalmát felbolygató esetről lapunkban beszámoltunk. A brutális kegyetlenséggel elkövetett emberölés áldozata a 71 éves S. E. volt. Az idős asszony agyonszurkált holttestét a háza udvarán, december 29-én találta meg unokája. Az ügy furcsasága volt, hogy az elkövető, bár megtehette volna, nem rabolta ki a házat, csupán a nő kezén levő gyűrűt vitte magával. A hatóságok azonnal akcióba léptek, a nyomozás ideje alatt a Hargita megyei ügyészség teljes hírzárlatot rendelt el. Az ügy kapcsán felmerültek mendemondák, többek közt annak a gyanúja is, hogy a vizsgálat során letartóztatott, nemi erőszakért és gyilkosságért országosan körözött két pásztor lehet a feltételezett gyilkos – ezt azonban a hivatalos szervek nem erősítették meg.
Az országos főügyészség által az ügy kapcsán január 24-én kiadott, a honlapon közzétett közlemény viszont arról tájékoztatott, hogy a példátlan bűncselekményt december 27–29. között a kiskorú B. L. követte el. A hír kitér arra, hogy a védekező áldozat halálát több, a fejére, nyakára, végtagjaira és törzsére mért, éles, szúró-vágó eszközzel elkövetett, hosszas és erőteljes szenvedést előidéző szúrás okozta. A közlemény szerint a feltételezett elkövetőt hétfőn őrizetbe vették, minősített gyilkosság vádjával bűnvádi eljárást kezdeményeztek ellene, kedden, január 24-én pedig az előzetes letartóztatásáról döntött a Hargita megyei ügyészség.
– Remélem, most már a faluban mindenki megnyugodott, hiszen mindenki azt várta, hogy elfogják a tettest – nyilatkozta megkönnyebbülten Tikosi László polgármester.
Mint mondta: a közbiztonságra nemcsak a faluban felszerelt biztonsági kamerák vigyáznak, de a Homoródalmási Önkéntes Polgárőrség is.
– Hivatalosan bejegyeztettük az egyesületet, vettünk egyenruhát, felszerelést és már január elsejétől működik a helyi polgárőrség. Most már közel 70–80-an vagyunk, éjszaka is járőrözünk a faluban. Letartóztatni, őrizetbe venni személyeket nincs jogunk, de ha bármilyen gyanús mozgást észlelünk, azt azonnal jelentjük a rendőrségnek. Kamerák vannak, járőrszolgálat is, remélem, az emberek is megnyugodtak – mondta az elöljáró.
Kérdésünkre, hogy a 27 biztonsági kamera segítette-e a nyomozást, igennel válaszolt, de hozzátette: mivel egyes falubeliek azt állították, hogy az áldozatot december 27-én még látták az egyik üzletben, a rendőrség is ettől a dátumtól figyelte a felvételeket. Utólag derült ki, hogy a lakossági információ félrevezető volt, a gyilkosságot minden bizonnyal december 24-ről 25-re virradó éjszakán követhette el a lövétei bálból ittas állapotban hazatérő 15 éves B. L.
A feltételezett elkövető indítékairól a polgármester nem tudott információt adni, az ezzel kapcsolatosan keringő mendemondákat sem akarta megerősíteni, de annyit elmondott: a feltételezett gyilkos annak a kilenctagú, szociálisan hátrányos helyzetű cigány családnak a tagja, amely az áldozat tőszomszédságában lakik.

Lázár Emese