Kisfalu keretprogram

Hargita Megye Tanácsának kis településeket és a központtól távolabb eső falurészeket felzárkóztató programja körül még sok a kérdőjel – és ez a megyei költségvetés elfogadásáig nem is lesz kevesebb –, de már körvonalazódnak az igények. Villamosítás terén idén eddig Gyergyóalfalu, Máréfalva és Csíkszentkirály jelezte támogatási igényét. Első ízben elindul a Kisgáz is.

A karcfalvi Madicsafürdő. Áramot kap

Három újabb falurésszel és két üdülőteleppel egészültek ki idén a korábban benyújtott kérések a megyei tanács Kisvillany programját illetően: a Gyergyóalfaluhoz tartozó Bucsin-tető, valamint a Szentimrei Büdösfürdő villamosítására is támogatást kértek a helyi önkormányzatok – tudtuk meg Borboly Csaba megyeitanács-elnöktől.
– A Kisvillany program kapcsán januárban küldött Hargita Megye Tanácsa felhívó levelet a polgármestereknek, hogy nyújtsanak be kéréseket az Electrica áramszolgáltatóhoz, amelyek alapján elkészíthetők a megvalósíthatósági tervek. Ugyanakkor január 30-ig a megyei tanácsnál is jelezniük kellett az igényüket. Gyergyóalfalu a Bucsin-tető villamosítására tett le kérést, Máréfalva bővítésre, Csíkszentkirály pedig a Büdösfürdő, Bakaalja és Nyíres falurész villamosítására – fejtette ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a Bucsin-tető esetében már készül az övezeti rendezési terv (PUZ).
Korábban jelezte a pályázási szándékot Etéd, Gyergyóújfalu, Oroszhegy, Gyergyóalfalu, Csíkmadaras, Parajd, Gyergyószárhegy és Gyergyóvárhegy is, a fejlesztéshez szükséges PUZ elkészítése azonban még nem kezdődött el.
A megyei tanács kimutatása alapján a program 2010-es elindulása óta 768 Hargita megyei háztartásba juttatták el a villanyáramot. A legnagyobb megvalósítás Sikaszó és Libántelep több szakaszban történő villamosítása, amelynek nyomán közel 300 háztartást láttak el árammal. A Kisvillanyra eddig több mint 6 millió lejt költött saját költségvetéséből a megyei tanács.
A Kisfalu keretprogram a Kisvillany és a Kisvíz alprogramok pillérére épül, a Kisinternet közel sem volt annyira népszerű, mint az előbbiek. A Kisvíz program idei kiírása előkészületi fázisban van – közölte Borboly Csaba –, idén először pedig elindul a földgázszolgáltatást elősegítő Kisgáz program is. A megyeelnök reméli, hogy március közepéig sikerül pontosítaniuk a jogi véleményezést, ezt követően pedig meghirdethetik a községvezetők körében a felhívást.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...