Kisérettségi próbavizsgák – Tizennégy iskolában bojkottáltak

165

Hivatalosan tizennégy Hargita megyei tanintézmény nem tartotta meg tegnap a nyolcadikosok román képességfelmérő próbavizsgáját, a tiltakozó akcióban részt vevők száma azonban ennél jóval nagyobb – nyilatkozta lapunknak Kocs Ilona, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének Hargita megyei területi megbízottja.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) országos bojkottot hirdetett, az erről szóló egyezményt aláíró pedagógusok, illetve kisegítő személyzet tagjai vállalták, hogy nem vesznek részt a nyolcadik osztályosok hétfőtől szerdáig tartó próba-képességfelmérő vizsgájának a megszervezésében. A tiltakozó akciót az első vizsga napján nem sikerült a kellő összefogással megvalósítani.
Bár Hargita megyében 68 iskola tantestülete és kisegítő személyzete – több ezer személy – írta alá, hogy egyetért és támogatja az érdekvédelmi szövetség tiltakozó akcióját, tegnap végül „csak” tizennégy iskolában nem írták meg a diákok a román próba-kisérettségit.
– A minisztériumnak és a tanfelügyelőségnek sikerült hatást gyakorolnia az igazgatókra, így bár a tantestületek tartották a szavukat és nem vettek részt a képességfelmérő vizsga lebonyolításában, több kislétszámú iskolában maga az igazgató és még egy személy tartotta meg a vizsgát. Részben tehát sikerült megfékezniük az akciónkat, kérdés azonban, hogy mennyire? Hiszen a dolgozatok kijavítását nem végezhetik el az igazgatók – mondta lapunknak Kocs Ilona, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének Hargita megyei területi megbízottja.
Az érdekvédelmi szövetség me­gyei tagjai ugyanakkor hangsúlyozták: nem a pedagógusok fizetésemeléséért harcolnak, hanem a tanintézmények normális keretek közötti fenntartásáért és működtetéséért, az ehhez szükséges személyzet megtartásáért, a fejkvóta-rendszer módosításáért, következetes és átlátható tanügyi rendszer kialakításáért, amelyben a reformintézkedések nem tanévenként követik egymást, a diákok nem tankönyv nélkül kezdik el szeptemberben az iskolát.

Akiket nem sikerült lebeszélni
A Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai is igazolják: tegnap tizennégy tanintézményben tagadták meg a pedagógusok, hogy lebonyolítsák a román képességfelmérő vizsgát.
Csíkszeredában a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Székelyudvarhelyen pedig a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, a Móra Ferenc Általános Iskola és a Székelyudvarhelyi Református Kollégium, Székelykeresztúron az Orbán Balázs Szakközépiskola vett részt a bojkottban. Udvarhelyszékről a fentiekhez hasonlóan a Korondi Szakközépiskola, a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Gimnáziumhoz tartozó általános iskola, az oroszhegyi Petőfi Sándor Általános Iskola, a homoródalmási Dávid Ferenc Általános Iskola és a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola sem szervezte meg a képességfelmérőt. Gyer­gyószentmiklóson és környékén szintén részt vettek a tiltakozó akcióban, és nem szervezték meg a román képességfelmérő vizsgát a Fogarassy Mihály, a Kós Károly és a Vaskertes Általános Iskola, illetve a remetei Fráter György Általános Iskola tanulói számára.

Nem sérti a diákok érdekeit
Két nyolcadik osztálynak – tehát közel ötven diáknak – maradt el tegnap a próbavizsgája a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, mivel a tantestület nagy része itt is tagja az említett érdekvédelmi szervezetnek, és megtagadta a vizsga lebonyolítását.
– Igazgatóként nem vagyok tagja a szakszervezetnek, ezért a bojkottal kapcsolatosan nincs, amit mondanom. A tanügyi rendszer újabb megszorító intézkedéseivel azonban nem értek egyet. Ha a legnagyobb fizetéssel rendelkező kollégánknak felbontanánk a munkaszerződését, akkor sem lenne elég az a béralap, amit a minisztérium számunkra elrendelt. Az elmúlt évek alatt az épület felügyeletét egy cégnek adtuk ki, mert a kapusokat el kellett küldenünk. Nincs sofőrünk sem, bár van iskolabuszunk, nincs informatikusunk, a négy épületünket pedig – ahol hétvégenként is gyakorlási lehetőséget biztosítunk diákjainknak – hat takarítónő gondozza. Ennél jobban már nem lehet ellehetetleníteni az iskola működését, fenntartását – osztotta meg gondjaikat lapunkkal Porsche Éva igazgató.
A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola igazgatója szerint a diákok érdekei nem sérülnek a román képességfelmérő próbavizsga bojkottjával, hiszen a tételeket tanórákon ismertetik a tanárok, és már a tanév kezdete óta felkészülést tartanak a kisérettségire.
Hasonlóan vélekedik a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatója, Tamás Levente is, aki hozzátette: mielőtt a minisztérium országos szinten bevezette volna a próbavizsgákat, a csíkszeredai iskolában felső utasítás nélkül a nyolcadikosok félévi dolgozatírását úgy szervezték meg a tanárok, hogy az hasonlítson a tanév végi vizsgára. Az ügyben megszólaló tanügyi szakemberek szerint a képességfelmérő próbavizsga eredményét a diákok és tanáraik közösen elemzik, de nem minden esetben kerül be az a naplóba, ilyen formán sem okoz tehát gondot a tegnapi tiltakozó akció.
– Iskolánk tantestülete és kisegítő személyzete tagja a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének, így nem volt, akivel a módszertannak megfelelő keretek között a képességfelmérőt lebonyolítsuk. Természetesen a tételeket letöltöttük, a diákok a vizsgateremben várták a vizsga kezdetét, de mivel nem volt, aki azt felügyelje, visszaküldtük őket az osztályukba, ahol az órarendnek megfelelően tovább folytatódott az oktatás – tudtuk meg a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatójától.
– Azt szeretnénk, ha a tanulók számára is jobb és hatékonyabban működő tanügyi rendszer lenne az országban – mondta Csata Ilona, a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola tanára, szakszervezeti tag.

Ennél többen szimpatizálnak
A tanfelügyelőség az említett tizennégy tanintézmény mellett további tizenöt iskoláról tud a megyében, ahol bár a dolgozatot megírták a tanulók, nem lesz, aki kijavítsa azokat, mivel a tantestület nagy része részt vesz a tanügyi szakszervezet megmozdulásában.
– Az országban több helyen még tegnap is gyűjtötték a tiltakozó megmozdulásban részt vevők aláírását, ma és holnap is csatlakozni lehet a bojkotthoz – tette hozzá Kocs Ilona szakszervezeti képviselő.

Pál Bíborka

A cikk a Hargita Népe március 6-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek