Kis pisztrángokat és csukaivadékokat telepítettek

56

Nemrég zajlott le a szokásos tavaszi ivadéktelepítés a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület kezelésébe tartozó folyószakaszokon és a patakokban. Vasárnap pedig érvénybe lépett az általános horgásztilalom is, tehát zavartalanul növekedhetnek a kishalak.

haltelepites_3_SZ
Kis csukák és pisztrángok gazdagítják a vizeket. Életre hívott természet Fotó: vizpart.ro

Első lépésben, a hónap elején a hegyi vizekbe kerültek új lakók, majd a sík vízi szakaszokra is megérkeztek a kis ragadozók – olvasható a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület honlapján is. Mărmureanu Biró Leonárd, az egyesület vezetője elmondta, a Nagy-Küküllő mellékágaiba, öt főbb hegyvidéki patakba és azok mellékfolyásaiba összesen 50 000 pisztrángivadékot hoztak Maros megyéből, a Görgény völgyében található laposnyai pisztrángtelepről. Sebes pisztrángokról van szó, amelyek őshonosak a környék vizeiben.
– Módszeresen szórtuk szét hosszabb szakaszokon a kis pisztrángokat, hogy ne legyen kis helyre összezsúfolva nagyobb mennyiség, ugyanis akkor egymás elől ennék el a táplálékot, így kevesebb eséllyel indulnának egyes példányok az életben maradásért vívott harcban – mondta az igazgató.
A patakok egyébként kellő táplálékforrással rendelkeznek, bőven akad apró vízi rovar, és a gondos szétszórásnak köszönhetően remélik, hogy minél több pisztráng éri el a felnőttkort. Egy nappal később a homoródszentpáli halgazdaságból 5000 csukaivadékot hoztak el, a kis halakat a Nagy-Küküllő sík vízi szakaszán engedték szabadon. Mint Mărmureanu Biró Leonárd fogalmazott, ebben az esetben is fontos, hogy egy helyre ne kerüljön túl sok apró csuka, mert ez a fajta a testvéreit is felfalja adott esetben.
– Fontos szempont volt még az is, hogy legyen elegendő rejtekhely számukra, hiszen a csukák lesből vadásznak, továbbá figyeltünk a vízibolhák, kandicsrákok, apró ivadékhalak jelenlétére is, hogy az új lakóknak legyen elég táplálékuk – tette hozzá a szakember.
A több ezer kis csukát a part menti, sekélyesebb részeken szórták szét.
Az ivadékok most az ember által nem zavarva növekedhetnek, ugyanis vasárnap, április 10-én életbe lépett az általános horgásztilalom a síkvizeken, és tart 60 napig, egészen június 8-ig. A hegyi vizeken pedig április 30-ig tart a pisztrángfélék horgászatára vonatkozó tiltás. Utána a törvény értelmében csak hétvégén és kizárólag műcsalival lehetséges a horgászat szeptember 15-ig.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.