Kis összegű farmfejlesztési támogatás: Árfolyamveszteségre készülnek a pályázók

415

A maximálisan igényelhető 70 ezer lejes támogatás esetén az árfolyamveszteség miatt akár 2 ezer lejjel is többet kell kifizetniük gépszállítóiknak azok a gazdák, akik a Pro Economica Alapítvány kis összegű farmfejlesztési kiírására pályázva nem a forint alapú elszámolást választották.

Kedvezőtlenül változott az elmúlt fél év leforgása alatt a lej forinthoz viszonyított árfolyama, ami árfolyam-veszteségi költségeket generálva kellemetlen helyzetbe hozhatja a marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány kis összegű farmfejlesztési támogatására pályázó gazdálkodókat – hívja fel az érintettek figyelmét lapunkon keresztül Becze István, a székelyföldi falugazdász-hálózatot működtető Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. Az árfolyamveszteségből adódó több száz lejes – a támogatási összeg maximalizálása esetén azonban akár 2 ezer lejt is elérő – többletkiadás azokat a pályázókat sújtja, akik az ún. 15 ezer eurós pályázat révén megrendelt gépeket, eszközöket nem a magyarországi beszállítóktól forint alapú elszámolással, hanem a helyi, romániai kereskedőktől, lej alapú elszámolással vásárolták.
– A forint árfolyamának változása okozza a problémát. A pályázóknak megítélt támogatást forintban határozták meg, illetve az elszámolás nyomán a kifizetés is forintban történik. A gond az, hogy a pályázatok benyújtásakor, tavaly júniusban 100 forint 1,46-1,47 lejt ért, most pedig, a kifizetés időszakában 100 forint a lejhez képest 1,43-1,44-re erősödött. A szerződésben persze szerepel, hogy az árfolyamveszteségből származó különbség a pályázót terheli, de ilyen mérvű árfolyamváltozásra véleményem szerint senki sem számított – tette hozzá Becze István. Megjegyezte: azok a gazdapályázók, akik az alapítvánnyal kötött szerződésben a kapott támogatás forint alapú elszámolását választották, a lej-forint árfolyam-ingadozása nem befolyásolja. Az egyesület elnöke olyan esetekről is tud, amikor az árfolyam-változásból eredő pluszköltséget – ha nem volt túl jelentős – a gazdáról a gépforgalmazó vállalta magára.
A magyar kormány büdzséjéből biztosított kis összegű farmfejlesztési támogatásra Székelyföldről közel ötezer, Hargita megyéből 2090 gazda pályázott sikeresen. A 25 százalékos önrésszel megtoldott támogatást döntően új traktorok, kapcsolható mezőgépek, illetve minőségi, törzskönyvezett haszonállatok vásárlására fordították a gazdálkodók.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek