Kinyit a könyvtár, kivár a Néptáncműhely

37

Hétfőtől megváltozott feltételek között, de újra lehetőség lesz könyvet kölcsönözni Székelyudvarhelyen. A Néptáncműhely viszont még várakozó állásponton van a próbák újraindítása kapcsán, de az már biztos: június 4-én vetíteni fogják a Kiáltó szót. A várható változásokról Asztalos Ágnes számol be.

Ha elfogyott az olvasnivaló. Vár a könyvtár jövő héttől                                                                Fotó: Lőrincz Csaba

Mint korábban megírtuk, a szé­kelyudvarhelyi Haáz Rezső Mú­zeum kedden nyit ki újra, a Tomcsa Sándor Színháznál hétfőn már indulnak egy új darab próbái. Lassan életre kelnek kulturális intézményeink, hiszen hétfőtől a városi könyvtár is fogadja az olvasókat.
Kidolgozták már a szabályokat, hogy teljes mértékben érvényesüljön a szociális távolságtartás szabálya.
– A pultnál egyszerre csak két vendég állhat, és nem lehet a polcok közé bemenni, a könyvtárosok kihozzák a kért könyveket. A várakozáshoz távolságtartó sávokat helyeztünk el a padlóra, egyszerre legtöbb 4-6 személy tartózkodhat az előtérben. A védőmaszk viselése természetesen kötelező lesz, és naponta 9–17 óra között tartunk nyitva – sorolta a biztonsági intézkedéseket Szőcs Endre igazgató.
Megtudtuk még, hogy az olvasóterem zárva marad, viszont Szőcs Endre folytatja az Igyunk egy kávét című sorozatot, amelyben érdekes székelyudvarhelyiekkel beszélget, a videókat hétvégenként osztja meg, de mindenik újranézhető a téka Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Eddig már 27 interjú készült – közölte Szőcs.
Az Udvarhely Néptáncműhely 16 alkalmazottja még technikai munkanélküliségen van, és nagy valószínűséggel kitart ez az állapot június elsejéig.
– Várakozó állásponton vagyunk. Majdnem biztos, hogy még két hétig így marad a helyzet, mert a megelőzés diktálta szabályokat egyszerűen nem lehet alkalmazni egy néptáncpróbán – közölte Orendi István igazgató.
Ez az évad tehát lejárt, de tartogat még meglepetéseket a Néptáncműhely. Egyrészt nem állt le, csak átvonult virtuális térbe a népzeneoktatás, és – mint fogalmazott Orendi – egészen jól, sőt adott esetben még jobban is haladtak a diákokkal, mint azelőtt. Mivel a 2013-ban elindított projektet minden évben egy évadzáró koncerttel ünnepelték meg, ez idén sem marad el, jelenleg már dolgoznak a videón, amit valamikor május végén hoznak majd nyilvánosságra a Néptáncműhely közösségi oldalán. Június 4-én, a Nemzeti összetartozás napján pedig a Kiáltó szó című előadásukat lehet majd megtekinteni – sajnos nem élőben, ahogy eredetileg tervezték, hanem felvételről a Facebook-on. A 2018-ban bemutatott, azóta számos helyen előadott Kiáltó szó című előadás Kós Károlynak állít emléket, illetve a száz éve kisebbségi létbe került erdélyi magyarság jelen helyzetére kíván reflektálni, Kós Károly szellemében, hirdetve az erdélyi értékeket, a magyarság önállóságát, megmaradását, jelenét és jövőjét.
– Bár szerettük volna újra felvennni a da­rabot, sajnos ez nem lehetséges, így a meglévő legjobb felvételeket vágjuk össze – mondta Orendi István.

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.