Kinevezések, felmentések

Bírák és ügyészek

136

Az elmúlt héten Klaus Johannis államelnök az Alkotmány biztosította hatáskörével élve 89 olyan dekrétumot látott el kézjegyével, amelyek révén bírói, valamint ügyészi funkciókba nevezett ki olyan jelölteket, akiknek sikerült a március 20. és július 2. közti időszakban a bírói, illetve az ügyészi testületbe való felvételi vizsgája. Úgyszintén dekrétumokat bocsátott ki bíráknak és ügyészeknek az általuk betöltött funkciókból való felmentésükre vonatkozóan is.

Illusztráció

A Hivatalos Közlönyben is megjelent, augusztus 6-án aláírt államelnöki dekrétumok révén országos viszonylatban 55 bírót neveztek ki helyi bíróságokhoz. Köztük van Császár István, akit a Csíkszeredai Bírósághoz nevezett ki bíróként a 2018/687-es dekrétummal (amely a Hivatalos Közlöny augusztus 8-i számában jelent meg). Továbbá kinevezett a bíróságok mellett működő ügyészségekhez országos viszonylatban összesen 24 ügyészt is. A névjegyzéken Hargita megyei ügyészség nem szerepel.
Augusztus 10-én tíz olyan dekrétumot írt alá, amelyek értelmében bírákat és ügyészeket mentett fel funkciójukból, jobbára nyugdíjazásuk végett. A Hivatalos Közlöny augusztus 14-i számában megjelent szóban forgó dekrétumok közt van a 2018/743-as, amely értelmében nyugdíjba vonulása okán felmentették a Maroshévízi Bíróság melletti Ügyészségen betöltött ügyészi funkciójából Dușa Anát.
(Dușa Ana egyébként Hargita megye egykori prefektusának, parlamenti képviselőjének, illetve volt miniszternek, Mircea Dușának a neje. A politikus jelenleg a honvédelmi minisztérium államtitkára, s ebben a minőségében a miniszter helyettese is. Vele kapcsolatosan az utóbbi időben olyan nem hivatalos értesülések is napvilágot láttak, miszerint nem kizárt, hogy Maros megye prefektusának neveznék ki.)

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek